Positieve ontwikkelingen op zorgverzekeringsmarkt

14.06.2007 / 13:24 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nederlandse zorgautoriteit

Nederlandse zorgautoriteit

NZa: Informatievoorziening moet beter
Positieve ontwikkelingen op zorgverzekeringsmarkt

De ontwikkelingen op de zorgverzekeringsmarkt zijn positief voor de consument. Verzekeraars concurreren op prijs en de verzekerde heeft keuze uit een groot aantal basis- en aanvullende polissen. Het aantal overstappers is met 4,4% fors lager dan de 18% in 2006, maar kan worden verklaard door tevredenheid over de huidige polis. Wel zijn verbeteringen nodig op het gebied van kwaliteit. Ook in 2007 onderscheiden de verzekeraars zich nauwelijks op kwaliteit. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de monitor 'Zorgverzekeringsmarkt' die vandaag verschijnt.

De monitor Zorgverzekeringsmarkt 2007 laat zien dat de markt in de kern goed werkt. 2006 stond in het teken van marktconcentraties, maar er zijn geen negatieve gevolgen zichtbaar voor de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg. Het overstappen naar een andere verzekeraar is dit jaar soepeler verlopen dan in 2006. Vorig jaar was dit een belangrijk aandachtspunt omdat de NZa in 2006 veel signalen en klachten kreeg over overstappen. De NZa heeft dit aangekaart bij de zorgverzekeraars en constateert nu ondermeer meer verbeterde overstapservice door de verzekeraars.

Transparantie en kwaliteit
Zorgverzekeraars onderscheiden zich ook in 2007 niet op kwaliteit van de verzekerde zorg. De NZa heeft al in verschillende rapporten aanbevelingen gedaan om de randvoorwaarden daarvoor te scheppen. De vergelijkingswebsites winnen aan populariteit. Als zij kwalitatief tekortschieten schaden zij het consumentenbelang. Daarom wil de NZa dat deze sites onder voorwaarden toegang krijgen tot de gegevens van kiesbeter.nl. Indien nodig helpt de NZa de consument door de kwaliteit van de verschillende websites te vergelijken.

Keuzevrijheid
Er is sprake van een ruim aanbod van basis- en aanvullende verzekeringen, zowel individueel als collectief. Voor de aanvullende verzekeringen is zelfs sprake van groei (4 a 5 tegenover 3 a 4 in 2006). Wel is meer verschil tussen basisverzekeringen wenselijk. Zorgverzekeraars moeten zich meer onderscheiden op kwaliteit en klanten actief ondersteunen bij het maken van een keuze, op basis van geselecteerde zorgaanbieders. Het aandeel verzekerden met een collectieve verzekeringen is gegroeid van 53% in 2006 naar 57% in 2007. Zij bieden voordelen voor de consument in de vorm van premiekorting en aangepaste aanvullende verzekeringen. Zorgverzekeraars wentelen hun premiekortingen voor collectief verzekerden niet af op individuele verzekerden. De NZa constateert wel dat collectieve verzekeringen slechts heel beperkt leiden tot betere zorginkoop of nieuwe vormen van ARBO- en verzuimbeleid bij bedrijven. De NZa gaat dit nader onderzoeken.

Ook de markt van aanvullende verzekeringen krijgt veel aandacht. De NZa houdt scherp in de gaten of het overstappen niet gehinderd wordt door drempels als afwijkende opzegtermijnen voor de aanvullende verzekering. De NZa heeft zich het afgelopen jaar hard gemaakt voor de komst van een geschillencommissie voor de aanvullende verzekeringen die een bindend advies kan uitbrengen. Op dit moment wordt daaraan gewerkt. De NZa pleit daarbij voor één loket voor de basis- en aanvullende verzekering. Voor consumenten betekent dat een aanzienlijke verlaging van de drempel tot juridische bijstand bij problemen met de aanvullende verzekering.


---