Politie Haaglanden

Extra persbericht 14 juni

Zoetermeer/Leidschendam, 14-06-2007

Babbeltrucs in de regio
Zoetermeer/Leidschendam - Op drie adressen in de regio zijn in deze week ouderen slachtoffer geworden van babbeltrucs. In Zoeterneer belden op vrijdag 8 juni drie vrouwen aan bij een woning op de Karel Doormanlaan. De vrouwen claimden in hetzelfde complex een woning te hebben gekocht en ze wilden graag de woning van een 79-jarige vrouw bekijken. Nadat de vrouwen de woning verlieten, miste de Zoetermeerse een geldbedrag en enkele sieraden. Ook vrijdag 8 juni, belden twee vrouwen en een meisje aan bij een woning op de Heijermanshove. Zij hingen een verhaal op over problemen met de afvoer en of ze even in de badkamer mochten kijken. De 88-jarige bewoner en zijn vrouw stemden toe en toen het gezelschap de woning verliet misten zij hun vakantiegeld.

In Leidschendam praatte een vrouw zich binnen bij een woning op de Nicolaas Beetslaan met het verhaal dat de 65-jarige bewoonster in aanmerking kwam voor thuiszorg. De vrouw zei dat ze de woning op kwam nemen om te zien om hoeveel schoonmaakwerk het ging. Eenmaal binnen ging voor de tweede maal de bel en betrad een zogenaamde collega ook de woning. Bij vertrek vroeg zij het telefoonnummer van de vrouw. Die avond werd de Leidschendamse gebeld door iemand die zich uitgaf voor een medewerker van de bank waar zij bankierde en meldde haar dat ze een nieuwe pinpas kreeg. Als ze haar oude pincode wilde behouden moest ze die nu wel aan de man doorgeven. Nadat ze dat had gedaan, werd een fiks geldbedrag van haar bankrekening gepind.

Wat kunt u er aan doen?
De politie onderzoekt de zaken en waarschuwt met nadruk deze vorm van criminaliteit.Veel mensen denken dat dit 'hen niet zal overkomen''. Toch loopt iedereen de kans - jong en oud - om het slachtoffer te worden van een babbeltruc. Slachtoffers doen lang niet altijd aangifte bij de politie omdat zij zich wellicht schamen om er voor uit te komen dat zij toch het slachtoffer zijn geworden van een babbeltruc. Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Het advies is dan ook om niet zomaar een onbekende in de woning toe te laten. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe of laat de voordeur dicht. Bel altijd de politie bij onraad, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de bank of de politie belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instanties zal u ooit om uw pincode vragen. Die code is namelijk alleen voor u. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0800-8844.