Reclasseringstoezicht Julian C. niet goed verlopen

Persbericht | 14-06-2007

Het reclasseringstoezicht in de zaak Julian C. is niet goed verlopen. Met name de informatie-uitwisseling tussen de betrokken organisaties was niet afdoende geborgd. Dat concludeert de Inspectie voor Sanctietoepassing (ISt) in het onderzoek naar deze zaak, dat vandaag door staatssecretaris Albayrak van Justitie naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Directe aanleiding voor het onderzoek is de verdenking van Julian C. van het doden van een achtjarige scholier in Hoogerheide op 1 december 2006. De ISt heeft met name bekeken of het feilen in het reclasseringsonderzoek in deze specifieke zaak een structurele achtergrond heeft en of manco's in de strafrechtketen daar een onderdeel van uitmaken.

Op basis van het onderzoek concludeert de inspectie dat hoewel alle partijen op de hoogte waren van de inhoud van het vonnis en de bijzondere voorwaarden niettemin het doel van het reclasseringstoezicht in de zaak Julian C. uit het zicht kon raken omdat de ondersteunende informatiesystemen bij Reclassering Nederland en het Openbaar Ministerie niet toereikend bleken, samenwerkingsrelaties tussen ketenpartners niet expliciet waren uitgewerkt en de werkprocessen meer georiënteerd lijken te zijn op declarabele activiteiten dan op het begeleidings- en behandeldoel.

Hoofdconclusie is dat bij een voorwaardelijke veroordeling de volledige uitvoering van een vonnis met reclasseringstoezicht niet afdoende geborgd is door structurele onvolkomenheden van de aansluiting in de strafrechtketen tussen de verantwoordelijke organisaties en door een niet sluitende administratieve organisatie en interne controle binnen organisaties.

De inspectie ziet deze conclusies in de zaak Julian C. in het verlengde van het Inspectierapport ketenaansluiting reclassering en Openbaar Ministerie uit november 2006. Veel van de bevindingen en aanbevelingen van dat bredere onderzoek zijn ook in deze specifieke zaak van toepassing.

Naar aanleiding van het ISt-onderzoek uit 2006 is al een start gemaakt met het uitvoeren van een aantal maatregelen, die ook op het recente rapport van toepassing zijn. Dat schrijft staatssecretaris Albayrak in reactie op het rapport. De maatregelen zijn gericht op het verbeteren van de interne controle van het reclasseringstoezicht; de ketenaansluiting tussen de betrokken instanties en de kwaliteit van het reclassingstoezicht.

Reclassering Nederland zal de feitelijke uitvoering van het toezicht beter bewaken, bijvoorbeeld door het uitvoeren van audits. Bovendien worden op dit moment alle in behandeling zijnde reclasseringstoezichten onderzocht op het vonnis. Het Centraal Justitieel Incassobureau is gevraagd te adviseren over de verbetering van de bewaking van start en afloop van reclasseringstoezichten. Bovendien hebben alle arrondissementen sinds 1 januari 2007 een reclasseringsbalie ingesteld. Tenslotte zal het reclasseringstoezicht worden gemoderniseerd. Dat gebeurt op basis van een wetenschappelijk onderzoek door het WODC, waarvan de resultaten nog voor het zomerreces aan de Tweede Kamer worden gestuurd.

Meer informatie


* Aanbiedingsbrief Tweede Kamer inspectierapport 14-06-2007 | pdf-document, 42 KB

* Inspectierapport Uitvoering reclasseringstoezicht voorwaardelijke veroordeling casus J.C.
14-06-2007 | pdf-document, 0.25 MB