Vereniging Milieudefensie


'Schiphol misbruikt bewoners om groei te fiatteren'

Amsterdam, 14 juni 2007 - Milieudefensie vindt dat de bewonersvertegenwoordigers aan de tafel van Alders zich door Schiphol hebben laten chanteren. Milieudefensie krijgt veel boze reacties binnen van bewoners uit de hele regio die het akkoord niet steunen. De milieuorganisatie wijst er bovendien op dat de gevolgen voor klimaatverandering door de groei van de luchthaven niet aan de Alderstafel zijn meegewogen.

Campagneleider verkeer Joris Wijnhoven van Milieudefensie: 'Schiphol speelt haar bekende spel: dreigen dat de luchthaven komt stil te liggen als de geluidsgrenzen niet versoepeld worden. De afgelopen decennia zijn de milieuregels voor Schiphol keer op keer opgerekt als de grenzen in zicht kwamen. Maar nooit eerder waren bewonersvertegenwoordigers bereid eraan mee te werken. Schiphol speelt een spelletje door hen een positie te beloven in het overleg voor de middellange termijn. Maar intussen groeit de luchthaven vrolijk verder en zijn ze de lachende derde. De buit is weer binnen'.

Milieudefensie wijst ook op de klimaatgevolgen van de extra groei. Wijnhoven: 'Je kunt als het over de groei van Schiphol gaat niet alléén over geluid onderhandelen. De extra vluchten leiden ook tot meer uitstoot van broeikasgassen. Dat belang is aan de tafel van Alders niet onderkend'.