Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 14 juni 2007

Kinderuniversiteit Brabant

Samenwerking universiteiten Tilburg en Eindhoven

De Universiteit van Tilburg en de Technische Universiteit Eindhoven organiseren dit najaar gezamenlijk de Kinderuniversiteit Brabant. Op zeven maandagmiddagen zijn er colleges voor kinderen uit groep 6, 7 en 8. Onderwerpen zijn: emoties, robots, levensvragen, brand, slingeren, slimme uitvindingen en de wc-pot.

Twee jaar geleden startte de Universiteit van Tilburg een Kinderuniversiteit om kinderen op jonge leeftijd vertrouwd te maken met wetenschap en de universiteit. Na twee drukbezochte collegereeksen over onder andere spijt, rechtvaardigheid en reclame wordt de Kinderuniversiteit dit najaar georganiseerd met de Technische Universiteit Eindhoven. Samen kunnen de Brabantse universiteiten een breed programma aanbieden van technische en maatschappelijke onderwerpen.

WC-pot
De nieuwe reeks kindercolleges start na de herfstvakantie. Hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel zal vertellen waarom mensen emoties hebben, hoogleraar werktuigbouwkunde Maarten Steinbuch legt uit hoe robots werken, hoogleraar bijbelwetenschappen Ellen van Wolde toont aan dat mensen altijd en immer waaromvragen stellen, hoogleraar scheikunde Alex van Herk laat zien dat alles kan branden, hoogleraar informatiekunde Henk Akkermans legt uit wat files gemeen hebben met de vertraging van Playstation3 en hoogleraar Industrial Design Berry Eggen vertelt wat een uitvinding slim maakt. Ten slotte geven hoogleraar cultuur in Brabant Arnoud-Jan Bijsterveld en hoogleraar technologie management Harry Lintsen samen een kindercollege over de wonderen van de wc-pot.

Gratis
De toegang tot de colleges is gratis; ze staan open voor alle kinderen in groep 6, 7 of 8 van de basisschool. De kindercolleges worden om en om gehouden in de twee steden op maandagmiddag 29 oktober, op 5, 12, 19 en 26 november en op 17 december. De start is in Tilburg. Bij elk college zijn 160-170 plaatsen beschikbaar. Kinderen kunnen zich individueel aanmelden of in groepjes van vijf van 3 t/m 21 september via de website www.kinderuniversiteitbrabant.nl (in aanbouw). Zijn er meer aanmeldingen dan plaatsen voor een college, dan wordt er geloot. Ouders mogen níet mee in de collegezaal, maar kunnen in een naastgelegen zaal het college volgen via een videoverbinding. Alle scholen en bibliotheken in Tilburg en Eindhoven en omgeving ontvangen eind augustus een poster en folders van de Brabantse Kinderuniversiteit, waarop het programma en de start van de aanmelding wordt aangekondigd.

Noot voor de pers
Het eerste college van de Kinderuniversiteit zal plaatsvinden op maandagmiddag 29 oktober om 16.45 uur in het Dante Gebouw op de campus van de Universiteit van Tilburg. Voor meer informatie over de Kinderuniversiteit Brabant kunt u contact opnemen met Pieter Siebers of Marga van Zundert van de Afdeling Voorlichting & Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 466 2004 / 3495, e-mail: p.h.c.siebers@uvt.nl / m.vanzundert@uvt.nl of met Fred Gaasendam of Annelies Moors van het Communicatie Service Centrum van de TU Eindhoven, tel: 040 247 5919/5244 email: w.f.gaasendam@tue.nl / a.e.m.moors@tue.nl. Wilt u gebruik maken van de foto neem dan contact op met Anick van Rijsewijk, Afdeling Voorlichting & Externe Betrekkingen, UvT, 013 466 2000, e-mail: kinderuniversiteit@uvt.nl.

UvT Persbericht