Gemeente Utrecht

Ledental bibliotheek Utrecht stijgt tegen landelijke trend in

Afgelopen dinsdag, 12 juni, verscheen een bericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het dalend aantal leden van de bibliotheek. In Nederland is het ledental in vijf jaar met circa 7% gedaald tot 4 miljoen personen in 2005. In tegenstelling tot de landelijke ontwikkeling, steeg het aantal leden van de gemeentebibliotheek in Utrecht de afgelopen vijf jaar met 11%. In 2006 waren 59.000 personen lid. Tot 2001 bedroeg het ledental in totaal 53.000 personen, waarvan circa 6.000 in de voormalige gemeente Vleuten-De Meern.

De toename van het aantal leden in Utrecht houdt gelijke tred met de groei van het aantal inwoners. Dat de Utrechtse bibliotheek ook een regionale functie heeft, is zichtbaar aan het feit dat 9% van de leden buiten de gemeente woont.

De stijging in Utrecht bestaat voornamelijk uit het aantal jeugdleden (tot 17 jaar). De toename van het aantal volwassen leden is gering. Ook hier geldt dat landelijk een andere trend zichtbaar is: landelijk blijft het aantal jeugdleden stabiel, terwijl het aantal volwassen leden daalt. In Utrecht ligt het percentage leden onder Marokkaanse en Turkse volwassenen duidelijk lager dan onder autochtone volwassenen. Het lidmaatschap onder de Marokkaanse en Turkse jeugd blijft daarentegen nauwelijks achter bij het percentage onder de autochtone jeugd.

De gemeentebibliotheek van Utrecht leende in 2005 2,2 miljoen keer iets uit. Net als landelijk betreft 90% van de uitleningen een boek. Utrechtse leden lenen gemiddeld 38 keer per jaar materiaal, terwijl in geheel Nederland bibliotheekleden 33 keer iets lenen. In Utrecht wordt vaker dan landelijk muziekmateriaal geleend en de jeugd leent vaker een jeugdboek. Volwassenen in Utrecht lenen minder vaak een boek.

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Dianne Westerink, 030- 286 1015.