Gemeente Heerlen

Heerlen gaat opvang zwerfjongeren anders regelen

Bedrijfsvoering Stichting Zwerfjongeren Limburg onder de maat

De bedrijfsvoering van de Stichting Zwerfjongeren Limburg is onvoldoende. Er is sprake van verschillende stichtingen, die onderling zaken doen met elkaar en waartussen geld heen en weer wordt geschoven. Dat maakt dat de boekhouding vrijwel niet te controleren is. Daarom kan de gemeente niet goed beoordelen of subsidiegelden goed worden besteed en dáár terecht komen waarvoor ze zijn bedoeld. Er bestaat twijfel of de bedrijfsvoering, binnen de huidige setting, op een aanvaardbaar niveau kan worden gebracht. De maatschappelijke betrokkenheid en de op zich goede bedoelingen van de directie en de Raad van Toezicht zijn echter onomstreden.

Dit zijn de voornaamste resultaten van een onderzoek dat is uitgevoerd door PricewaterhouseCoopers in opdracht van de gemeenten Heerlen, Maastricht en Venlo. Heerlen heeft daarop besloten de organisatie, na een overgangsregeling, geen subsidie meer te verlenen.

Onderzoek
In 2006 kwam de Stichting Zwerfjongeren Limburg negatief in het nieuws, toen FIOD een justitieel onderzoek begon naar zorgfraude en valsheid in geschrifte bij het onderdeel begeleid wonen van de stichting. Dit onderdeel van de organisatie wordt weliswaar niet door de gemeenten gesubsidieerd, maar toch was het voor Heerlen, Maastricht en Venlo een reden, om nader onderzoek te laten verrichten naar de besteding van gemeentelijke subsidies. Daarbij is gekeken naar mogelijke belangenverstrengeling, de opbouw van personeels- en onderhoudskosten en de aan- en verkoop van onroerend goed. De onderzoekers zijn daarbij overtuigd geraakt van de op zich goede bedoelingen van de stichting, maar vinden de professionaliteit van de bedrijfsvoering onvoldoende.

Dupe
Voor de gemeente Heerlen is het van groot belang dat de opvang van jongeren niet in gevaar komt. Zij mogen niet de dupe worden van de slechte bedrijfsvoering. Daarom is de gemeente ook blij met het fusie-initiatief van de Stichting Zwerfjongeren Limburg. De afgelopen maanden is de stichting namelijk zelf op zoek gegaan naar een fusiepartner.

Overname
Deze beoogde partner, de Koraalgroep, heeft ook al gesprekken gevoerd met de gemeente. Naar verwachting valt nog deze maand een beslissing over de overname van de activiteiten van de Stichting Zwerfjongeren Limburg door de Koraalgroep. Als de overname een feit is, gaat Heerlen met de Koraalgroep praten om afspraken te maken. Gaat de overname niet door, dan gaat de gemeente op zoek naar een andere aanbieder. "Continuïteit van de opvang is daarbij het uitgangspunt. De jongeren die nu in pension Mijnzicht verblijven mogen niet op straat belanden", aldus Peter van Zutphen, verantwoordelijk wethouder van de gemeente Heerlen. "Onze regio heeft behoefte aan laagdrempelige opvang, waar jongeren met vaak complexe problemen, alle hulp krijgen die ze nodig hebben. Daarvoor gaan we de samenwerking zoeken met het Zorgkantoor. De gemeente betaalt het onderdak, het Zorgkantoor de hulpverlening." Pension Mijnzicht wordt nu al op deze wijze gefinancierd. Voor de opvang van minderjarige jongeren doet de gemeente een beroep op de provincie in het kader van de jeugdzorg.

HEERLEN, 14 juni 2007
Concernstaf Communicatie
Monique Leurs
(045) 560 40 70
06 - 30731041 (buiten kantooruren)
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s

---- --