Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van 14 juni 2007 PO/ADR/2007/24376

Onderwerp
Algemeen Overleg voortgangsrapportage
invoering lumpsumbekostiging

Op 20 juni aanstaande staat een Algemeen Overleg gepland over de voortgangsrapportage `Invoering lumpsumbekostiging primair onderwijs'. De voortgangsrapportage heb ik u bij brief van 13 april jl. toegestuurd (TK 29 736 nr.44). Aan het slot van deze brief kondigde ik aan dat er nog een laatste "monitor veldbenadering" beschikbaar zal komen, en dat die in juni aan de Kamer toegestuurd zal worden. Deze week heeft bureau Ecorys het rapport `Slotmonitor invoering lumpsum po' opgeleverd. Hierbij stuur ik u dit rapport toe.

Medezeggenschap
Het rapport bevestigt in belangrijke mate het positieve beeld van de invoering van lumpsum, zoals ik dat in de brief van 13 april heb geschetst. Als punt van zorg wordt de betrokkenheid van de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraden genoemd. Uit de monitor blijkt dat de raden nog steeds een informatieachterstand hebben en onvoldoende betrokken zijn bij de besluitvorming over lumpsum. Het rapport adviseert daarom de rol van de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraden te versterken en beter te verankeren in het beleidsproces .

In reactie hierop het volgende. Met de invoering van de Wet medezeggenschap scholen (WMS) op 1 januari van dit jaar is de positie van de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraden versterkt. Om de nieuwe wet te implementeren, wordt nu het project `Invoering WMS' uitgevoerd. In dit project werken alle organisaties voor leerlingen, ouders, personeel en besturen samen om de doelstelling van de nieuwe wet te realiseren. Het project `Invoering WMS' loopt nog tot eind 2007. Ik heb inmiddels de rapportage Slotmonitor aan de projectorganisatie beschikbaar gesteld, zodat het project de uitkomsten kan meenemen in de uitvoering.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl E

blad 2/2

Stimuleren financiële beleidsinstrumenten
Het rapport adviseert ook onderwijsinstellingen bewust(er) te maken van financiële beleidsinstrumenten. Kennis en gebruik van deze instrumenten moeten gestimuleerd worden. Ik zal deze aanbeveling bespreken met de besturenorganisaties. Zij moeten hun achterban blijven informeren over het gebruik van deze instrumenten.

Om het gebruik van financiële beleidsinstrumenten door instellingen na te gaan, adviseert het rapport de vinger aan de pols te houden bij de jaarverslagen. Hier heb ik al maatregelen voor getroffen. In mijn brief van 13 april heb ik aangegeven hoe ik wil bereiken dat instellingen de jaarverslagen tijdig indienen. Tevens ben ik in mijn beantwoording van de Kamervragen over de lumpsumfinanciering po en het elektronisch financieel jaarverslag van de heer J.J. van Dijk op 11 mei hier nog verder op ingegaan.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma