Audiodescriptie bij Nederlandse films wordt gesubsidieerd

14.06.2007 / 14:34 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting oogfonds nederland

Stichting oogfonds nederland


- PERSBERICHT -

Oogfonds en Viziris roepen filmproducenten op om audiodescriptie toe te voegen. Audiodescriptie bij Nederlandse films wordt gesubsidieerd

Utrecht, 14 juni 2007 Stichting Oogfonds Nederland en belangenorganisatie voor blinden en slechtzienden Viziris, zijn blij dat hun werk achter de schermen vruchten begint af te werpen. Het Nederlands Filmfonds wil audiodescriptie bij Nederlandse speelfilms voortaan subsidi?ren. Dit stelt filmproducenten in de gelegenheid om zonder extra kosten hun films toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden.

Bij audiodescriptie (filmbeschrijving) wordt, tussen de dialogen door, verteld wat er in de film visueel wordt vertoond. Wat van belang is om de film te kunnen volgen, kan met behulp van een 'oortje' worden beluisterd. Een uitkomst voor slechtzienden en blinden.

Dat ook mensen met een visuele beperking graag een speelfilm 'kijken' bewees de premi?re van de film 'Zwartboek' met audiodescriptie gisteravond in de City Movies bioscoop in Utrecht. Na het succes van de film 'Blind', was de zaal weer vol. 'Eindelijk kan ik na 25 jaar weer naar de bioscoop', vertelde een blinde bezoeker aan acteur Derek de Lint, die de voorstelling bijwoonde.

Het Oogfonds en Viziris roepen filmproducenten dringend op om vanaf nu de toevoeging van audiodesriptie standaard op te nemen in de begroting van elke speelfilm. De kostenpost 'audiodescriptie' wordt door het Filmfonds erkend.

De DVD van Zwartboek wordt ook voorzien van audiodescriptie en is verkrijgbaar vanaf 21 juni. De DVD heeft bovendien een gesproken opstartmenu. Zo kan iemand die niet, of slecht kan lezen wat er in beeld verschijnt ook zelf een DVD opstarten.


- EINDE BERICHT -

Noot voor de pers (