Partij van de Arbeid

Den Haag, 14 juni 2007

Jacques Tichelaar roept op tot eerlijk debat over Europa

Het Europa-debat moet niet gaan over het vergroten van onzekerheid van mensen, maar over het zoeken naar oplossingen die dit gevoel kunnen wegnemen. Dat zegt Jacques Tichelaar in een speech voor buitenlandse diplomaten. Het Nederlandse "nee" in 2005 moet worden vertaald in het nieuwe Europese Verdrag. Tichelaar: "Het heeft geen zin om met een nieuw Verdrag thuis te komen dat daar geen recht aan doet."

Over de inzet voor het nieuwe Verdrag bestaat geen twijfel. Dat moet worden ontdaan van de Grondwettelijke franje, maar ook naar inhoud daadwerkelijk verschillen. Verder moet de rol van Nationale Parlementen in Europa worden versterkt, moet er een duidelijke scheiding van bevoegdheden komen en moet Europa veel effectiever optreden op die terreinen waar een Europese aanpak noodzakelijk is. Tichelaar: "Alleen dan kunnen we vertrouwen in Europa herwinnen."

Tichelaar maakt zich wel zorgen over partijen die het debat lijken aan te grijpen om de onzekerheden juist te vergroten in plaats van ze weg te nemen. Tichelaar: "Het lijkt erop dat die partijen hun mening al hebben gevormd zonder naar de inhoud van het Verdrag te hebben gekeken." Wat de PvdA betreft kan Europa wel degelijk een rol spelen in het oplossen van grote vraagstukken. Tichelaar: "Dat is wat ons onderscheidt: Solidariteit houdt bij ons niet op bij de grens."



Partij van de Arbeid