EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT

14 juni 2007

EVO en TLN: 'Gemeenten moeten nachtelijke distributie mogelijk maken'

EVO en TLN vragen gemeenten om ruimere venstertijden en het bevorderen van nachtdistributie. EVO en TLN stellen dit in reactie op de uitspraak van de koepelorganisatie van supermarkten dat de dagelijkse boodschappen een halve procent goedkoper worden als de winkels de hele dag bevoorraad kunnen worden.

Momenteel kunnen bedrijven in de meeste gemeenten niet in de nachtelijke uren bevoorraden, omdat zij vrezen voor teveel overlast. Het bedrijfsleven heeft de afgelopen jaren echter veel geld geïnvesteerd in stille vrachtauto's en rolcontainers waardoor de overlast minimaal is. Verruiming van de venstertijden, met name in de nachtelijke uren, is dus een logische volgende stap. Vervoerders en winkeliers hebben vervolgens de kans om daar hun logistiek op aan te passen. Nu moeten vrachtauto's noodgedwongen aansluiten in de spits, omdat zij niet eerder of later de stad binnen mogen.

Bovendien zou het voor de rijksoverheid mogelijk moeten zijn om gemeenten te dwingen om de tijden waarop er bevoorraad mag worden, meer op elkaar af te stemmen. Op dit moment zijn er grote verschillen tussen gemeenten wanneer het gaat om de precieze uren waarop winkels bevoorraad mogen worden. In gemeenten die vlakbij elkaar liggen, gelden vaak uiteenlopende bevoorradingstijden. Daardoor moeten ondernemers meer voertuigen inzetten dan nodig is, met als gevolg meer kosten en meer vervuilende uitstoot.

Ten slotte zijn de eisen die aan voertuigen worden gesteld, bijvoorbeeld waar het gaat om lengte- en zwaartebeperkingen, nog teveel verschillend per gemeente. Ook hier moet meer afstemming plaatsvinden, zodat ondernemers met minder voertuigen winkelcentra kunnen bevoorraden.