ABVAKABO FNV

Afronding seniorenverlof deeltijders per week

De werkgever moet het seniorenverlof van een deeltijder afronden in halve uren per week en niet per jaar. Dit is de uitspraak die de geschillencommissie van de cao Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening heeft gedaan op een verzoek dat ABVAKABO FNV namens een lid heeft ingediend. Wij zijn uiteraard blij met deze uitspraak.

De werkgever rondde op advies van de werkgeversorganisatie het seniorenverlof af naar een half uur per jaar. Wij meenden dat met deze uitleg geen recht werd gedaan aan de tekst van artikel 9.2 lid 3 van de cao Welzijn en dat de werknemer met deze toepassing te weinig verlof krijgt toegekend. Daarin zijn wij nu gesteund door de uitspraak van de geschillencommissie.

Wij zullen de MOGroep aanspreken en we zullen ze vragen hun uitleg aan te passen. De uitspraak van de commissie geldt vooralsnog alleen voor dit ene lid, maar de verwachting is dat andere werkgevers de uitspraak zullen volgen. De commissie heeft een bindend advies uitgebracht. De commissie heeft gezegd dat werkgever over het jaar 2007 een nieuwe berekeing moet maken. De commissie stelt zich daarnaast op het standpunt dat het verlof wat over eerdere jaren ten onrechte naar beneden is afgerond, is komen te vervallen. Dit verbaast ons en wij beraden ons erop, in overleg met onze juristen, of wij dit verlof in andere gevallen nog kunen claimen. In de bijlage de tekst van de uitspraak.
14-06-2007, Welzijn | Meer over: deeltijd, maatschappelijke