Warchild


Voorlichters gevonden
Zaterdag 9 juni was het een drukke bedoening op het Amsterdamse War Child-kantoor. Vanuit alle provincies kwamen mensen die bij War Child als voorlichter aan de slag willen gaan.

Wat doet de voorlichter?
Er zijn heel wat bedrijven, scholen en organisaties die meer over War Child willen weten. Omdat ze bijvoorbeeld een actie willen organiseren waarvan een (deel van de) opbrengst naar War Child gaat. Dan komt er een voorlichter langs, die uitlegt wat War Child precies doet en tips geeft over het organiseren van een actie. Of een cheque in ontvangst neemt als er geld voor de organisatie is opgehaald. Deze voorlichters doen dat belangeloos.

Ellen is al voorlichter
Ellen (24) is al twee jaar voorlichter in de provincie Groningen, en vertelt daarover. "Op mijn 15e had ik al een poster van een War Child-campagne in mijn kamer. Geweld oplossen op een positieve manier, dat is wat de organisatie voor mij uitstraalt." Als voorlichter komt ze op veel plekken. "Ik heb een keer een toespraak voor een hele PABO gehouden, maar ook voor vier kinderen in een kerk. Vantevoren krijg je te horen wat de bedoeling is van je bezoek. Je moet wel met verschillende groepen kunnen omgaan: van bedrijven tot serviceclubs, tot kinderen."

Workshop
Methodologie Specialist Elise Griede geeft trainingen in de projectlanden aan medewerkers van War Child en partnerorganisaties die in oorlogsgebieden met kinderen en jongeren werken. De aanstaande voorlichters doen nu een aantal creatieve activiteiten uit zo'n training. Zo maken ze onder meer een `levende foto' van een situatie.

De voorlichters vormen met elkaar een 'levend beeld' Elise legt uit: "In Oeganda deed ik dit ook, de medewerkers werden opgedeeld in vier groepen die een familiesituatie moesten uitdrukken. Er kwamen allerlei problemen aan bod, zoals conflicten, werkloosheid of ziekte. De lokale medewerkers doen dit soort oefeningen vervolgens met kinderen en jongeren. Zij gaan er heel erg in mee. Het is een goede manier om in gesprek te raken over moeilijke onderwerpen, en je hoeft ook niet alles te kunnen zeggen: je kunt dingen laten zien."

Jelle, straks voorlichter in Zeeland, is verrast door de sfeer: "Ik dacht; het wordt een soort sollicitatie. Je vult een papiertje in en je gaat weer. Zo'n workshop is hartstikke leuk. Je hebt meteen het gevoel dat je erbij hoort."

54 voorlichters
Had War Child voor het weekend van 9 juni nog 30 voorlichters in de verschillende provincies zitten: inmiddels zijn dat er 54. Van organisatie-deskundigen, leraren, trainers, moeders, studenten tot een politiek adviseur. Ieder heeft z'n eigen reden om zich in te willen zetten. Zoals Willeke Sleijster uit Overijssel. Zij vertelt: "Mijn ex-vriend werkte met minderjarige asielzoekers. Ik hoorde wat hen was overkomen en heb toen gezegd: als ik ooit iets voor oorlogsslachtoffers kan doen, doe ik het." En zo geschiedde.


* Wil je ook een voorlichter langs laten komen, of een actie organiseren?

* Lees meer over het werk van War Child

* Je kunt ook Friend van War Child worden. Klik hier