Partij van de Arbeid

Den Haag, 14 juni 2007-

Vragen van het lid Tang (PvdA) aan de minister van Verkeer en Waterstaat

over de uitbreiding van het aantal nachtvluchten op Rotterdam Airport.


1. Bent u op de hoogte van de berichtgeving over de uitbreiding van het aantal nachtvluchten op Rotterdam Airport?


2. Is de uitbreiding van het aantal nachtvluchten daadwerkelijk een gelopen race? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?


3. Hoe kan het dat in het RTL 4 Nieuws gesproken werd over een door de minister reeds ondertekend voorontwerp tot wijziging van het Aanwijzingsbesluit Rotterdam Airport?


4. Betekent dit dat in de Rotterdamse gemeenteraad voor niets een discussie wordt gevoerd over de uitbreiding van de nachtvluchten?


5. Waarom zou u voorbij willen gaan aan de te verwachten adviezen van de gemeenten Rotterdam, Schiedam en Lansingerland, die waarschijnlijk kritisch op een mogelijke verruiming van de geluidscontour zullen reageren?


6. Kunt u ingaan op het negatieve advies van de GGD Rotterdam over de nachtvluchten? Hoe kunt u dit advies in uw beoordeling betrekken?


7. Kunt u ingaan op de brief van het college van B en W van Rotterdam, dat de kwaliteit van het onderzoek naar de regeringsvluchten in twijfel trekt?


8. Is ook doorrekening van een scenario denkbaar binnen de bestaande, gerepareerde geluidscontour (beperkt aantal vluchten)?


9. Is het juist dat u op 11 april jl., in het bestuurlijk overleg met de naastgelegen gemeenten en de provincie, verklaard heeft dat de milieuwinst die wordt bereikt met stillere vliegtuigen niet automatisch beschikbaar komt voor meer vluchten, maar dat er sprake zal zijn van "winstdeling" tussen Rotterdam Airport" en de burgers? Geldt daarbij dan een verdeling van 50%-50%? Zo nee, welke verdeling wordt dan gehanteerd en waarom?


10. Is dit uitgangspunt van "winstdeling" ook van toepassing op Schiphol? Zo nee, waarom niet? Zo ja, geldt dan een verdeling van 50%-50%? Zo nee, welke verdeling wordt dan gehanteerd en waarom?

Cecilia Allende
Medewerker Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 117
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800

Maasstad, 30 mei 2007, blz. 1