Gemeente Amstelveen

Bouwplannen golfcentrum vrijgegeven voor participatie

Op 12 juni hebben B en W besloten om de bouwplannen voor het golfcentrum vrij te geven voor participatie op basis van artikel 19 lid 1 Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO). De twee aanvragen voor het hoofdgebouw, de diverse bijgebouwen en lichtmasten voor het golfcentrum vragen een bestemming sportvoorzieningen en passen niet in het geldende bestemmingsplan. Daarom is een artikel 19 procedure aan de orde. Hiernaast heeft het college de Nota van Beantwoording met reacties op het Milieueffectrapport (MER) Golfcentrum vastgesteld.

De beide bouwaanvragen voor het golfcentrum in het noordelijk deel van de Bovenkerkerpolder zijn in de (concept) ruimtelijke onderbouwing getoetst aan de geldende bestemmingsplannen, de beleidskaders van rijk, provincie en gemeente, het Programma van Eisen (PvE) zoals vastgesteld door B en W, de welstandscriteria van de gemeente, het MER (inclusief de aanvulling als gevolg van het wegvallen van de Bovenlanden, het Ecologisch veldonderzoek Golfodrome, de Reactie op tekortkomingen in MER Golfodrome) en het eindadvies van de onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage.

Uit de toets kan geconcludeerd worden dat de bouwplannen voor de golfbaan mogelijk zijn binnen het rijks-, provinciaal en gemeentelijk beleid. Alleen de toets aan het PvE levert een afwijking op. De bebouwingshoogte van het hoofdgebouw en de goothoogte ervan zijn 11,55 meter, respectievelijk 9,5 meter. In het PvE was hiervoor 10 meter, respectievelijk 6 meter als maximale bouw- en goothoogte opgenomen. Dit verschil ontstaat doordat onder het dak een milieuvriendelijke voorziening komt (warmte/koude opslag). Juist uit stedenbouwkundig oogpunt is deze oplossing te verkiezen boven het plaatsen van installaties op het dak. Om deze reden acht het college deze afwijking acceptabel.

Alle voornoemde stukken zullen in de periode van 20 juni tot en met 4 juli 2007 ter inzage worden gelegd. Op 3 juli 2007 zal er een informatieavond in het raadhuis zijn. Na deze periode beslissen B en W over het aanbieden van de stukken met ingekomen reacties aan de gemeenteraad.

De gemeenteraad kan vervolgens, met inachtneming van de ingekomen reacties, besluiten over de vrijstelling van het geldende bestemmingsplan onder toepassing van artikel 19, lid 1 WRO. Dit besluit zal naar verwachting in de raadsvergadering van 28 november 2007 genomen worden. Binnen deze procedure is vervolgens ook nog sprake van wettelijke inspraak.


-----------------------


---- --