Gemeente Hoogeveen

14 juni 2007
Afzender: College B&W
Omvang vervuiling chroom Bilderdijklaan in kaart gebracht De bodemvervuiling met chroom aan de Bilderdijklaan in Hoogeveen is in kaart gebracht. Het gaat om ongeveer 180 kubieke meter grond. Met die grond is in de jaren vijftig een sloot gedempt voor de aanleg van de Bilderdijklaan en de bouw van een school. Aangenomen wordt dat de grond afkomstig is van de locatie van de gasfabriek, waar eind jaren twintig ook een schoensmeerfabriekje stond. Bij de productie van schoensmeer werd chroom gebruikt. Vast staat wel dat de vervuiling niet afkomstig is van het gasfabriekje waar begin vorige eeuw carbid werd vergast voor straatverlichting. Vergassing van carbid geeft uitsluitend gewone kalk als afvalproduct.

Extra onderzoek

De vervuiling bevindt zich net binnen het gebied waar woonpark Bilderdijk moet verrijzen. Dat is een complex met woningen en diensten voor senioren.
Eind februari liet de gemeente aanvullend onderzoek doen na opmerkingen van omwonenden over het bestaan van een gasfabriekje begin vorige eeuw.

Schoensmeer

Enkele jaren geleden is naar aanleiding van de plannen voor woonpark Bilderdijk historisch onderzoek gedaan. Het gasfabriekje en het schoensmeerfabriekje kwamen in de gemeentelijke archieven niet voor. Het gebied was daarom niet verdacht. Daarna is een standaard verkennend bodemonderzoek uitgevoerd. Er zijn toen 40 boringen gedaan. Die brachten geen vervuiling aan het licht. De omvang van de vervuiling is zo klein dat de boringen de chroomvervuiling hebben gemist.
Dat de vervuiling in het extra onderzoek wel aan het licht kwam is te danken aan specifiek speurwerk van bodemdeskundigen en louter toeval.

Gemeenteraad

De gemeenteraad praat donderdag 21 juni 2007 over de bodemvervuiling. Dat gebeurt tijdens de raadsavond in het blok Informeren, aanvang 19.00 uur. De notitie is te vinden op www.hoogeveen.nl/gemeenteraad in de agenda van deze raadsavond (zie onder Agenda, 2007).