VVD


14-6-2007

"Europese Commissie moet optreden tegen mensenrechtenschendingen door Yahoo"


- Jules Maaten stelt schriftelijke vragen aan Europese Commissie over verlinken van burgers aan overheid en filteren nieuws door Yahoo in China -

In landen met totalitaire regimes zoals in China, Cuba, Birma en Wit-Rusland wordt het gebruik van Internet steeds sterker aan banden gelegd. Naar aanleiding van het besluit in de
aandeelhoudersvergadering van Yahoo om het beleid ten opzichte van China niet te wijzigen heeft VVD-europarlementariƫr Jules Maaten vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Jules Maaten: "Natuurlijk ondermijnt de vrijheid op het internet dictaturen. Internetbedrijven moeten de vrijheid van informatie verdedigen. Yahoo kan zich niet verschuilen achter Chinese wetgeving."

U vindt de schriftelijke vragen onderaan dit persbericht bijgevoegd.


---

--------------------------


1. Heeft de Europese Commissie kennis genomen het feit dat aandeelhouders van Yahoo tijdens een vergadering in de Verenigde Staten met grote meerderheid een voorstel van de hand hebben gewezen het beleid ten opzichte van China te wijzigen en hiermee niet actief stelling willen nemen tegen censuur op het Internet?


2. Is de Europese Commissie bekend met de aanklacht tegen Yahoo van de veroordeelde Chinese journalist Shi Tao, die in 2005 tien jaar cel kreeg wegens het 'verspreiden van staatsgeheimen'?


3. Welke stappen zal de Europese Commissie ondernemen om te garanderen dat westerse internetbedrijven de rechten van de consument beschermen, ook in regio's onder totalitaire regime.