Provincie Groningen

15 juni wereldwijd aandacht voor ouderenmishandeling 14 juni 2007

Ouderenmishandeling komt veel voor, niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd. Om aandacht te vragen voor deze problematiek is 15 juni uitgeroepen tot wereldwijde bewustwordingsdag gericht op ouderenmishandeling. Ouderen worden zowel bewust als onbewust slachtoffer van mishandeling. Onderzoek wijst uit dat 1 op de 20 zelfstandig wonende ouderen te maken krijgt met ouderenmishandeling. Het zijn vooral oudere vrouwen (75+) die slachtoffer worden van ouderenmishandeling.

Ontspoorde mantelzorgers
Mensen die hulp, zorg en aandacht bieden aan een oudere, de zogenaamde mantelzorgers, kunnen zich onbewust en ongewild schuldig maken aan ouderenmishandeling. Meestal komt dit voort uit onkunde, onmacht of overbelasting. De zorg `ontspoort' en dat uit zich in verwaarlozing, onnodige beperking van de oudere of zelfs in agressief gedrag. Bij ontspoorde mantelzorg is er geen sprake van een dader en een slachtoffer. Vaak lijden beide partijen onder de situatie.

Mantelzorgers zoeken niet snel ondersteuning bij hun zorgtaken. Soms omdat ze niet weten waar ze de hulp kunnen krijgen, maar soms ook omdat de zorg voor een dierbare iets is wat je `gewoon hoort te doen'. Het is moeilijk om die zorg voor je moeder of vader toe te vertrouwen aan een vreemde. De wachtlijsten in de zorg maken de drempel om hulp te vragen vaak nog hoger. Als de zorg eenmaal ontspoort, houden gevoelens van tekortschieten, schaamte en schuld mantelzorgers tegen om hulp te zoeken.

Signaal op rood
In opdracht van de provincie Groningen voert CMO Groningen samen met de GGD Groningen, afdeling Gezondheidsbevordering en Welnis preventie van Lentis (voorheen GGz Groningen) het project "Signaal op rood, aanpak van ouderenmishandeling" uit. Er wordt scholing en voorlichting gegeven en gewerkt aan gemeentelijke meld- en hulpverleningsstructuren gericht op ouderenmishandeling. Bij de meldpunten kunnen zowel professionals als burgers terecht met vermoedens, signalen en daadwerkelijke situaties van ouderenmishandeling.

Meldpunt ouderenmishandeling
Voor informatie en advies over ontspoorde mantelzorg bij ouderen en ouderenmishandeling kunt u terecht bij het meldpunt ouderenmishandeling in uw gemeente. Mocht dit er niet zijn of weet u het niet te vinden, dan kunt u contact opnemen met het Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld Groningen (050-3180011). De medewerkers brengen u dan in contact met een meld- of aanspreekpunt in uw gemeente.

Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden op de websites: www.huiselijkgeweldgroningen.nl
www.cmogroningen.nl
www.INPEA.net (Engelstalig)

14 juni 2007