NDP/DDMA ondertekenen convenanten met Belastingdienst

14.06.2007 / 15:30 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nederlands uitgeversverbond

Nederlands uitgeversverbond

PERSBERICHT

Amsterdam, 14 juni 2007

Convenanten Horizontaal Toezicht van de Belastingdienst met de Nederlandse Dagbladpers en met de Branchevereniging Drukwerkverspreiding

De vereniging De Nederlandse Dagbladpers (NDP) en de DDMA Business Groep Verspreidingen hebben vandaag ieder een eigen convenant met de Belastingdienst over Horizontaal Toezicht ondertekend. De convenanten bieden de krantenbezorgers en de drukwerkverspreiders meer duidelijkheid over de fiscale beoordeling hun positie. In het verleden waren er veel onduidelijkheden over de arbeidsrelatie tussen de verspreiders en de distributeurs, depothouders en bezorgers.

In de convenanten die op verzoek van de beide brancheverenigingen en de Belastingdienst zijn opgesteld, zijn duidelijke regels opgesteld over de beoordeling van de werkrelatie. Hiermee wordt voorkomen dat de werkgevers achteraf naheffingen en boetes over het loon moeten afdragen.
De Belastingdienst streeft er in haar relatie met bonafide bedrijven naar om onduidelijkheden en mogelijke problemen zo veel mogelijk vooraf met de betrokkenen op te lossen. De verantwoordelijkheid voor de naleving van regels en afspraken wordt hierbij nadrukkelijk samen gedeeld. Door middel van afspraken wordt vooraf duidelijkheid gegeven over de wijze van belastingheffing en uitvoering van controles. De convenanten met de NDP en drukwerkverspreiders die ontwikkeld zijn, passen helemaal in deze aanpak. Beide partijen en de Belastingdienst hebben daar veel baat bij. De belastingplichtige weet van tevoren waar hij aan toe is, zodat er achteraf minder correcties plaatsvinden. De Belastingdienst kan daarmee de naleving door de convenantdeelnemers efficiënt controleren en haar controlecapaciteit meer richten op fiscale risico's bij andere ondernemingen in de branche en andere branches.
In de dagbladsector zijn 12 dagbladondernemingen actief die de krantenbezorging uitbesteden aan al dan niet eigen distributiebedrijven. Voor het verspreiden van drukwerk geldt dat de 4 grootste spelers zo'n 90 procent van de markt in handen hebben. Net als bij de dagbladverspreiding wordt er gewerkt met distributiepunten, depothouders en bezorgers. In totaal zijn er in beide branches zo'n 100.000 bezorgers actief.

Het is de tweede keer dat de Belastingdienst in samenwerking met branchevertegenwoordigers convenanten opstelt. In april ondertekende de branchevereniging van woningcorporaties Aedes een soortgelijke overeenkomst.


---

Mededeling voor de redactie,