Socialistische Partij

Veel te weinig concrete plannen in 'regeerakkoord met plaatjes'

14-06-2007 * De ambities van het kabinet zijn vaak mooi, maar in het vandaag gepresenteerde beleidsplan staan veel te weinig concrete stappen om ze te verwezenlijken. Dat concludeert SP-Kamerlid Agnes Kant na eerste lezing van de vandaag gepresenteerde kabinetsplannen. "Er is enorme behoefte in de samenleving aan schaalverkleining in onderwijs en zorg, bestrijding van bureaucratie en versterking van de buurten en wijken, maar we zien te weinig concrete maatregelen die voor echte verandering gaan zorgen. Het ziet er naar uit dat die pas met Prinsjesdag komen. Het land wordt weer 100 dagen in de wacht gezet."

Kant: "Af en toe kreeg je bij het zien van de 100 dagen tour het gevoel: het zijn ontdekkingreizigers in eigen land. Het is goed dat het kabinet het land in is gegaan, maar meteen denk je: zo zou het altijd moeten zijn. Alleen is de oogst wel erg mager, als ik dit beleidsprogramma zie. Het lijkt erg op het regeerakkoord, maar dan met plaatjes, peilingen en citaten."

Het ziet er volgens Kant naar uit dat een aantal typische SP-inzichten hebben postgevat in dit nieuwe kabinet. "Zie de pleidooien voor kleinschaligere verpleeghuizen, de aanpak van de buurten en de wijken, de aanpak van schooluitval, de beperking van de huurverhoging, de centra voor jeugd en gezin, het maximeren van de topinkomens in de publieke sector. Maar gezien de gepresenteerde voorstellen lijkt het halfslachtig te worden opgepakt." Als voorbeeld noemt ze de zorghuizen in de buurt. "Geweldig dat het omarmd wordt, maar waarom dan niet jaarlijks 1500 nieuwe woonplaatsen voor ouderen grotendeels in de buurten? Het ontbreekt aan concrete voorstellen. Net als bij de voornemens om extra handen aan het bed te krijgen in verpleeghuizen."

Kant: "We lezen ook mooie woorden over schaalverkleining in het onderwijs, maar in de praktijk worden goede scholen gesloten, alleen omdat ze te klein zouden zijn. Waarom zien we nog steeds geen concreet plan voor schaalverkleining in het onderwijs? Hoe zorgt het kabinet ervoor dat deze ambities niet aan vrijblijvendheid ten onder gaan?" De SP zal in het debat volgende week voorstellen om in plaats van de fusieprikkel in het onderwijs een kleinschaligheidsbonus in te voeren.

Met betrekking tot Europa lijken op het eerste gezicht de inzichten van de SP aanhang te winnen binnen het kabinet, concludeert Kant. "Het onzalige idee om een Grondwet voor Europa te maken is verlaten en in een volgend verdrag moet duidelijk worden waarmee Europa zich moet bezighouden en waarmee juist níet. Tot zover krijgt het kabinet ook steun van de SP. Maar die steun verdwijnt onmiddellijk als wordt ingestemd met een nieuw verdrag waarin vetorechten worden ingeruild voor meerderheidsbesluitvorming. Uit alles blijkt dat hier de geesten rijp voor worden gemaakt. Daarmee wordt de positie van Nederland verzwakt, wordt de kans groter dat beslissingen tegen onze zin worden doorgevoerd en zo zal het draagvlak voor Europese samenwerking alleen maar afnemen. Dat willen wij niet."

"De magere voorstellen passen niet bij de uitgesproken ambities, en heikele punten als de AOW en de ontslagbescherming schuift het kabinet weer voor zich uit. Het armoedebeleid wordt vooral op het bordje van de gemeenten gelegd. Dat is allemaal weinig daadkrachtig en inspirerend. Het kabinet heeft van veel mensen het voordeel van de twijfel gekregen ­ ook van ons - maar op deze manier raakt het krediet erg snel op," aldus Kant.

Kant ziet parallellen tussen de recente G8-top en de 100-dagen campagne van dit kabinet. "We zien stralende politici die, omringd door camera's, zeggen oog te hebben voor de noden van de mensen. Ze spreken fraaie ambities uit waar geen fatsoenlijke mens tegen kan zijn en wekken daarmee veel verwachtingen. Maar als gevraagd wordt wat er nu concreet wordt gedaan, welke actie er op welke termijn wordt genomen, dan worden we toch teleurgesteld. De SP hoopt van harte dat het kabinet zeer snel met veel concretere voorstellen komt en nu eindelijk aan de slag gaat. Wij zullen dat in ieder geval zéker doen."