Dienstenbond CNV

Nieuws

7 juni 2007

Beter pensioen voor langdurige uitzendkrachten + 3% loonsverhoging

Door: h.gerding

Na een lange periode van onderzoeken en onderhandelen is er dan eindelijk een nieuwe pensioenregeling voor langdurige uitzendkrachten. CNV Dienstenbond, ABU en andere bonden zijn dit afgelopen maandag overeengekomen.

Naast pensioen is ook onderhandeld over de loonstijging per 2 juli aanstaande. Als onderdeel van het pakket zullen de feitelijke lonen en schalen worden opgehoogd met 3% per 2 juli aanstaande. Normaal gesproken is de loonsverhoging een rekensom, waarbij gekeken wordt naar de uitkomsten van CAOs van belangrijke inleners. De rekensom zou dit jaar ver onder de 2% uitkomen. Als onderdeel van het pensioenpakket is echter een loonstijging overeengekomen van 3%.

De loonstijging geldt voor de uitzendkrachten die volgens het loongebouw van de ABU-CAO worden betaald. Wordt u betaald volgens het loon van de inlener dan geldt de loonstijging van de CAO van de inlener.

Wat gebeurt er met het pensioen?

Voor uitzendkrachten, ouder dan 21 jaar, geldt nog steeds dat zij 26 weken bij één uitzendbureau moeten hebben gewerkt voordat zij deelnemer worden aan de pensioenregeling. In de regel gaat het om uitzendkrachten in fase A. De premie inleg voor uitzendkrachten in fase A blijft op het niveau van 2,6% over het brutoloon. Vanaf 1 januari 2008 hoeft er echter door uitzendkrachten geen premie meer betaald te worden. De inhouding van 0,27% op uw loonstrook is dan voor rekening van het uitzendbureau.

Voor langdurige uitzendkrachten gaat er veel veranderen. Voor uitzendkrachten in fase B & C is een volwaardiger pensioen gemaakt. De belofte om een betere regeling te maken voor langdurige uitzendkrachten is al in 1998 gedaan. Vanaf 2004 zou het er dan van moeten komen. Uiteindelijk zijn we dan in 2007 zover. De aanhouder wint!

Belangrijke kenmerken van de pensioenregeling voor uitzendkrachten in fase B & C.


* De pensioenpremie wordt betaald over de pensioengrondslag; dit is het brutoloon verminderd met de franchise Voor de langdurige uitzendkrachten wordt uitgegaan van een franchise 5,25 per uur (het niveau in 2007). Daarboven wordt pensioen opgebouwd.
* De lasten van de pensioenregeling worden verdeeld tussen werkgever en werknemer. Het uitzendbureau betaalt 2/3 en de uitzendkracht
1/3 deel. Voor de deelnemer aan de pensioenregeling geldt een leeftijdsonafhankelijke premiestelling.


* Als er sprake is van langdurige arbeidsongeschiktheid zal de pensioenopbouw zonder kosten verder gaan. De wijze waarop, hangt af van de mate van arbeidsongeschiktheid.

* De pensioenregeling regelt, in geval van overlijden van de deelnemer aan de regeling, een kapitaal voor de partner. Het beschikbare pensioenkapitaal zal bij overlijden gebruikt worden voor de aankoop van een levenslang pensioen voor de partner van de deelnemer. Voor actieve deelnemers aan de pensioenregeling zal daarnaast een risicoverzekering voor het partnerpensioen over de toekomstige diensttijd worden geregeld.


* Voor deelnemers aan de regeling van 50 jaar en ouder zal een garantie ten aanzien van de ingelegde gelden worden aangeboden. De uitvoering van de garanties ligt in handen van het pensioenfonds voor langdurige uitzendkrachten.


* Voor de nieuwe regelingen zal een verplichtstelling worden aangevraagd zodat de pensioenregeling voor iedere uitzendkracht in Nederland van toepassing is. Of u voor een ABU- of NBBU bureau werkt of ander uitzendbureau maakt dan niet uit.

Meer controle op besteding scholingsgeld.

Voor leden van CNV Dienstenbond en Ondernemingsraden is de besteding van scholingsgeld (volgens de CAO 1,02%) een bron van zorg. Wordt het geld wel uitgegeven en waaraan dan wel? Om zicht hierop te krijgen zijn stevige controle afspraken gemaakt. Ieder uitzendbureau moet een accountantsverklaring aanbieden voor 1 juli van ieder jaar met voldoende informatie. Zoniet, dan is dat op zich al een vermoeden van niet-naleven van de CAO. In deze procedure kunnen boetes worden opgelegd aan onwillige bureaus.

Oordeel zelf!

Het oordeel over het hele pakket is aan de leden van CNV Dienstenbond. Natuurlijk zijn we daar zeer nieuwsgierig naar. U kunt mailen naar h.gerding@remove-this.cnvdibo.nl Uw reactie zien we graag uiterlijk vrijdag 22 juni 17.00 uur tegemoet.

Informatie

Meer weten naar aanleiding van deze Info? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer

023-5670686 of e-mail

Uw collega is nog geen lid?

Zij kunnen vrijblijvend een informatiepakket opvragen via telefoonnummer 023-5651052. Check ook onze website

www.cnvdienstenbond.nl. Lidmaatschap van CNV Dienstenbond is inclusief brede rechtsbijstand, voor als u in uw privé-leven wordt benadeeld.
* In vergelijk met uitzendkrachten in fase A zal de premie-inleg voor pensioen stijgen van een vaste premie van 2,6% van het brutoloon naar een doorsnee premie van omgerekend ongeveer 7,1% van het brutoloon.

/strong>/strong>h.gerding@remove-this.cnvdibo.nl. Alle afspraken zijn in detail overigens te lezen via www.cnvdienstenbond.nl