Gemeente Terneuzen

Gemeente scoort '8' voor bestrijding zwerfvuil

Bureau DHV deed een onderzoek naar de bestrijding van zwerfafval in en door de gemeente Terneuzen. Het bureau deed onder andere een nulmeting, hield interviews met betrokkenen en deed een bewonersonderzoek. De inwoners geven de gemeente gemiddeld een acht voor de wijze waarop zwerfvuil wordt aangepakt.

Advies- en ingenieursbureau DHV deed uitgebreid metingen naar vervuiling door zwerfafval in de gehele gemeente Terneuzen. Uit een bewonersonderzoek bleek dat inwoners de gemeente voor de bestrijding van zwerfvuil gemiddeld een voldoende geven, namelijk een acht. Woonwijken scoren zelfs een 8,6. Het bestrijden van zwerfvuil in het centrum scoort het laagst namelijk een 6,8 waarbij wordt opgemerkt dat de omgeving van de coffeeshops de meest vervuilde locatie in het centrum is. De kern Terneuzen is ten opzichte van de andere dertien kernen van de gemeente minder schoon. Overigens zijn de waarderingscijfers gestegen en vertonen alle onderzoeksresultaten ten opzichte van 2005 een stijgende lijn.

Verbeterpunten zijn er natuurlijk ook. De gemeente zou het aantal afvalbakken kunnen verhogen en deze bakken zouden vaker geledigd kunnen worden. Ook zou de gemeente de zogenoemde hotspots kunnen aanpakken met meer afvalbakken en betere handhaving. Hotspots zijn plaatsen waar veel zwerfvuil ligt, plekken die na reiniging ook weer snel vervuilen. Tenslotte zou de deelname van bewoners bij het opruimen van het zwerfvuil (bewonersparticipatie) kunnen worden uitgebreid en communicatie en handhaving kunnen worden verbeterd. Overigens zijn de kosten voor straatreiniging in Terneuzen ongeveer overeenkomstig het landelijk gemiddelde.

Nadere informatie:
Gemeente Terneuzen Dirk Timmers Tel.: 0115 455 523 GSM 06-536 911 35

Gemeente Terneuzen - T. 0115 455 000 - E. gemeente@terneuzen.nl |