Provincie Flevoland



Provincie:"let óók op de economie"

De provincie Flevoland vindt dat het Rijk moet zorgen voor een schadevergoeding voor bedrijven waarvan het bestaande gebruik niet of slechts in aangepaste vorm door kan gaan. Dat stellen Gedeputeerde Staten (GS) in een brief aan de minister van LNV in zake de beschouwing Natura 2000-gebieden. GS voorzien de minister daarmee van een op het provinciaal beleid gestoeld advies ten behoeve van de beantwoording van de bij de provincie ingediende zienswijzen.

GS stellen vast dat vanuit het midden- en kleinbedrijf het signaal wordt afgegeven dat zij voor onevenredig hoge kosten komen te staan bij bijvoorbeeld bedrijfsuitbreiding. Vooral de onderzoekskosten voor het aanvragen van een vergunning zien zij als een groot probleem. De provincie is van mening dat dergelijke kosten de economische ontwikkelingen niet in de weg mogen staan.

De provincie adviseert het ministerie van LNV om in het bijzonder voor het midden- en kleinbedrijf er voor te zorgen dat in de beheerplannen duidelijk wordt wat onder normale bedrijfsmatige ontwikkelingen wordt verstaan.

De provincie is bevoegd gezag voor zes Natura 2000-gebieden. Drie Natura 2000-gebieden liggen ten dele in de provincie Flevoland.

De provincie merkt overigens op het van groot belang te vinden dat de minister extra inzet pleegt op de communicatie rond de
aanwijzingsbesluiten en de beheerplannen, vooral gericht op het transparant maken van de ecologische onderbouwing en gegevens.

De provincie wil helpen bij het opstellen van de beheerplannen, waarmee naar het oordeel van de provincie zo snel als mogelijk gestart zou moeten worden.