Greenpeace: Milieuminister Cramer mist daadkracht

14.06.2007 / 15:49 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting greenpeace nederland

Stichting greenpeace nederland

http://www.greenpeace.nl

Meer durf en regie nodig om grote milieuproblemen aan te pakken

Greenpeace mist een daadkrachtig en samenhangend pakket van maatregelen in de milieuvoorstellen van het kabinet. De ministers hebben honderd dagen geluisterd naar de bevolking. Maar ondanks de urgentie en de grote publieke aandacht voor verduurzaming zijn de kabinetsvoorstellen weinig concreet. 'Met alleen luisteren naar de samenleving lossen we de grote milieuproblemen van nu niet op. Het is de hoogste tijd voor meer durf en regie. Het kabinet schrikt terug nu het aankomt op het stellen van duidelijke milieugrenzen', zegt Femke Bartels, hoofd campagnes van Greenpeace Nederland.

Greenpeace is verbaasd dat het kabinet zwijgt over de bouw van vijf kolencentrales. Als die plannen doorgaan, worden de klimaatdoelstellingen uit het regeerakkoord onhaalbaar. De geplande centrales hebben de totale jaarlijkse CO2-uitstoot van meer dan het hele Nederlandse wagenpark (12% van totale binnenlandse broeikasgasemissies). Greenpeace pleit voor snelle regelgeving om de bouw van die kolencentrales te stoppen voordat de vergunningen voor de centrales zijn afgegeven. Op dit moment sluit de regering niet uit dat CO2-afvang- en opslagprojecten worden gerealiseerd en wellicht gesubsidieerd. Dat is strijdig met het in het regeerakkoord vastgelegde principe 'de vervuiler betaalt'. CO2-dumping is zowel ecologisch als financieel zeer riskant.

Greenpeace signaleert te weinig samenhang en een te grote vrijblijvend ten aanzien de verduurzaming van productie- en consumptieketens. Stimuleren is niet genoeg gebleken, daadkrachtige maatregelen zijn nodig:

- Plunderaars van oerbossen kunnen nog altijd ongestoord illegaal hout op de markt brengen. Het kabinet moet de import van illegaal hout verbieden en nu concrete maatregelen nemen;

- Slechts een kwart van het afval van de wit- en bruingoed wordt ingezameld en veel wordt gedumpt in landen in Azië en Afrika. Het kabinet moet de sector dwingen het systeem te verbeteren;

- Zonder daadkrachtige maatregelen zal het verlies van biodiversiteit in de zeeën verder toenemen. Zo moet de huidige overbevissing, met name van de Noordzee-kabeljauw en de aanlandingen in Nederland van illegale vis een halt worden toegeroepen.

Voor meer informatie:

Femke Bartels, hoofd campagnes Greenpeace Nederland 06-25031009 André van der Vlugt, Greenpeace persvoorlichting 06-25031015

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan veertig landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ruim 570.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.