FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: ook bij werkloosheid pensioenopbouw voor werknemers Metaal en Techniek

FNV Bondgenoten gaat een akkoord sluiten voor een sectorale FVP-regeling (Financiering Voortzetting Pensioenverzekering) in de Metaal en Techniek. Werknemers die langer dan zes maanden een loongerelateerde WW-uitkering hebben, komen in aanmerking voor de regeling.

Via het FVP-fonds wordt vanaf dat moment de pensioenopbouw voortgezet. Deze FVP-regeling in de kleinmetaal is de eerste sectorale regeling die wordt afgesproken en gaat in op 1 januari 2009. Op die datum wordt de landelijke FVP-regeling afgeschaft.

Voor werknemers die in de sector werkzaam zijn, betekent de nieuwe regeling dat hun pensioenopbouw indien zij werkloos raken, ook in de toekomst gewaarborgd blijft. Jan Berghuis, bestuurder FNV Bondgenoten: "De regeling die wij hebben afgesproken is een verbetering voor de werknemers. In de landelijke regeling die nu nog geldt, staat een minimumleeftijd van 40 jaar. In de nieuwe regeling schaffen wij deze leeftijdsdiscriminatie af. Alle werknemers komen er nu voor in aanmerking."

In de regeling wordt tevens afgesproken dat wanneer werknemers een nieuwe baan vinden in de Metaal en Techniek, zij hun overgangsrechten voor vervroegd pensioen behouden. De regeling wordt gefinancierd uit middelen die over waren uit het oude VUT-fonds. Berghuis: "We hebben hiermee bereikt dat deze middelen die voor werknemers bedoeld waren, ook naar de werknemers teruggaan."

In het akkoord worden tevens afspraken gemaakt over extra middelen voor de opleidings- en ontwikkelingsfondsen van de kleinmetaal. De extra middelen in deze `O en O fondsen' komen ten goede aan instroom en employability van werknemers in de sector.

In de sector Metaal en Techniek werken in totaal zo'n 380.000 werknemers.

---