Gemeente Gouda


jaarverslag 2006 afvalproject gouda - elmina (14-6-2007)

Sinds 2004 heeft Gouda een formele projectband met de West-Afrikaanse stad Elmina in Ghana. De samenwerking richt zich vooral op de afvalproblematiek in deze stad. Gezamenlijk proberen we van Elmina een schone stad te maken. Gouda werkt hieraan onder de vlag van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De hoofddoelstelling van de VNG: het democratisch bestuur versterken en armoede bestrijden. Jaarlijks ontvangt de VNG een inhoudelijk verslag van de gemeente. Hieronder kort de belangrijkste punten.

Uit het jaarverslag 2006 blijkt dat het afvalproject voorspoedig verloopt. De samenwerking tussen Elmina en Gouda verloopt over het algemeen goed. Alle partijen zijn tevreden over de ontwikkeling en de voortgang van het project en over de resultaten die tot nu toe behaald zijn.

activiteiten in 2006
De belangrijkste activiteiten in 2006 waren de afronding van het project op Java Hill: verwijdering van de grootste illegale vuilnisbelt van de stad, aanleg van een stenen trap en bouw van een badhuis; de start van de herinrichting van de vuilstortplaats Ataabadze; de afronding van het Waste Management Plan; de missies naar Elmina in februari, mei en oktober 2006; een stage in Nederland in september 2006; en de verscheping van duizend mini-containers, acht pick-uptrucks en twee busjes.

ook andere organisaties actief
Doordat de gemeente een projectrelatie met Elmina is gestart, zijn inmiddels ook andere Goudse organisaties actief geworden voor Elmina. De brandweer heeft ervoor gezorgd dat inmiddels drie brandweervoertuigen naar Elmina zijn verscheept. In het najaar verzorgt de brandweer voor brandweerpersoneel uit Elmina en omgeving een stage. Cyclus start binnenkort met een plasticrecyclingfabriek. En de regionale ambulancedienst Hollands-Midden heeft besloten de komende jaren ambulances ter beschikking te stellen voor Ghana.

Half mei 2007 is een delegatie van vertegenwoordigers uit de Goudse gemeenteraad onder leiding van de burgemeester in Elmina geweest om de tot nu toe behaalde resultaten van het project te bekijken. En om te bezien of en wat Gouda verder zou kunnen betekenen voor de projectpartner. Zij spreken hier binnenkort verder over.