Universiteit Maastricht

14 juni 2007
Dissertatieprijs voor Piet Van den Bossche
Studie naar effectiviteit van leerprocessen in teams

Tijdens de Onderwijs Research Dagen, vorige week in Groningen, is de VOR/VFO dissertatieprijs uitgereikt aan Piet Van den Bossche voor het proefschrift "Minds in Teams; the influence of social and cognitive factors on team learning", dat hij vorig jaar verdedigde aan de Universiteit Maastricht. Piet Van den Bossche heeft de prijs van de Vereniging van Onderwijsresearch gewonnen voor de beste onderwijskundige dissertatie die in 2006 verscheen. Aan de prijs is een oorkonde plus geldbedrag verbonden. Van den Bossche promoveerde in november 2006 op zijn onderzoek naar team-leren.

De meerwaarde van teamwork zit in het samenbrengen van mensen met verschillende waarden, ervaringen en kennis. Vereiste is echter dat teams perspectieven integreren, kennis delen en creëren: team-leren is cruciaal. De promovendus onderzocht de sociale en cognitieve factoren die een rol spelen bij het nastreven van hoge effectiviteit in teams en van team-leren in het het bijzonder. Onderzoek toont aan dat de ontwikkeling van een gedeelde kennisbasis leidt tot hogere effectiviteit en betere bedrijfsresultaten. Dit is enkel mogelijk als teams leergedragingen stellen, waarbij een opvallende rol is weggelegd voor conflict. Daarnaast blijkt de sociale atmosfeer van het team belangrijk. Als teamleden zich niet "veilig" voelen of niet geloven in de kracht van het team, is investeren in kennis-deling en -creatie onmogelijk.

Piet Van den Bossche (1977), universitair docent bij het departement Onderwijsontwikkeling en Onderwijsresearch, behaalde zijn licentiaatsdiploma in onderwijskunde aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven. Hij begon zijn carrière als junior onderzoeker aan de Universiteit Maastricht, waar hij zich bezighield met verschillende projecten rond kwaliteitszorg en onderwijsinnovatie. Tevens was hij deeltijddocent bij een centrum voor volwassenenonderwijs in Gent. Later, was hij naast zijn aanstelling als universitair docent betrokken bij het project "Knowledge sharing and decision-making in collaborative multidisciplinary teams with (a)synchronous computer-mediated environments" (deelproject van het NWO programma "Maatschappij en de elektronische snelweg"). Hij is verantwoordelijk voor onderwijs in de gebieden van collaboratief leren en leren op de werkplek. Tevens is hij betrokken bij de nieuwe master-opleiding "Management of Learning" aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij dr. Piet Van den Bossche, tel. 043 388 3742, e-mail piet.vandenbossche@erd.unimaas.nl
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992.