Warchild


'Education centers' geopend!
Vorige week zijn in Sierra Leone de eerste Education Centers geopend. In deze centra kunnen kinderen en jongeren alfabetiseringslessen volgen. Ook hebben ze hier de mogelijkheid een vak te leren en ontwikkelen ze zogenaamde 'life skills'. Dat zijn vaardigheden als samenwerken, leiderschap en geweldloos problemen oplossen.

Waarom zet War Child deze Education Centers op? Een van de hoofdproblemen van de gemeenschappen in Sierra Leone bleek het gebrek aan onderwijs. Veel jongeren zijn als gevolg van de oorlog niet of nauwelijks naar school gegaan. Zij kunnen vaak niet lezen en schrijven, hebben nooit een vak geleerd en zijn werkloos. Ze voelen zich gefrustreerd en nutteloos en zijn teleurgesteld over wat de vrede ze heeft opgeleverd.

War Child startte daarom met een onderwijs-pilotproject in een aantal dorpen. Samen met lokale partnerorganisaties worden opleidingscentra opgezet. De alfabetiseringslessen zijn inmiddels begonnen, de vakken en 'life skills' volgen daarna. Bewoners uit de gemeenschap worden opgeleid tot trainers van deze centra. Op deze manier wordt de gemeenschap zelf in staat gesteld te werken aan de toekomst van haar jongeren.

Door de bril van: de chief van de gemeenschap
Pa Abu Mama Kamara is de 'chief' van de gemeenschap Kareneh in Mafiki (Port Loko district). Hij vertelt over het werk wat War Child doet. Klik om de foto om dit te lezen, of klik hier.