Ministerie van Defensie

14-06-2007 16:22

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

De Gouverneur van Uruzgan, Abdul Hakim Munib (l.) en politiechef, generaal Quasim (tweede van rechts) bedanken de Reconstuction Task Force. Ook aanwezig zijn onder meer de Australische commandant Jarvie en de Nederlandse luitenant-kolonel Gino van der Voet, commandant van het Provinciaal Reconstructie Team - Foto: Rodney Welch klik voor vergroting
Nederlanders F-16's ondersteunen eigen eenheden

Een door Australische ISAF-militairen gebouwd checkpoint voor de Afghaanse politie is zaterdag 9 juni geopend. De controlepost ligt zo'n dertig kilometer vanaf Tarin Kowt. Het moet zorgen voor meer veiligheid voor de lokale bevolking en meer invloed in het gebied voor de Afghaanse veiligheidsdiensten (Afghan National Security Forces).

Bij de opening waren officiële vertegenwoordigers aanwezig van de Afghaanse overheid en de Task Force Uruzgan (TFU). Zij onderstreepten het belang van dergelijke projecten voor de regio. De gouverneur van Uruzgan, Abdul Hakim Munib, is de International Security Assistence Force dankbaar voor de controlepost. Hun âhard work will always stay in Afghan minds.â De checkpoint is een gezamenlijk resultaat van het Afghaanse leger en de ontwikkelaars van de Australische reconstructietaakgroep van de TFU.

Medische ontwikkeling
Op zondag 10 juni werd een door de Nederlanders opgeknapte ziekenauto officieel overgedragen aan de directeur van de Afghan Health Development Service (AHDS). Het PRT-team werkt op het gebied van gezondheidszorg nauw samen met deze AHDS die in Tarin Kowt het Hospitaal heeft geadopteerd en, samen met de directeur van het ziekenhuis, zorgt voor de verdere ontwikkeling hiervan. In dat kader zijn al verschillende stappen genomen. Als eerste is het ziekenhuis voorzien van nieuwe apparatuur. Daarnaast is de Afghaanse verpleger opgeleid om hiermee te werken en anderen daarvoor op te leiden. Door de AHDS worden in kleine dorpjes mensen opgeleid tot Community Health Worker. Deze kunnen, na hun opleiding, basiszorg verlenen en mensen desgewenst met medisch advies doorsturen naar het hospitaal.

De directeur van Tarin Kowt Hospital neemt de gerepareerde ambulance in ontvangst - Foto: Defensie
klik voor vergroting
Geld voor onderwijsprogramma
De Nederlandse minister voor Ontwikkelingssamenwerking heeft afgelopen week bekend gemaakt dat Nederland in totaal 4 miljoen euro bijdraagt aan het nationale onderwijsprogramma in Afghanistan, genaamd EQUIP (Education Quality Improvement Programme). Driekwart daarvan zal worden besteed in Uruzgan en één kwart komt ten goede aan het onderwijs in de provincie Baghlan (Waar eerder Nederlandse militairen actief waren). Dit betekent dat er binnenkort 320 klaslokalen in Uruzgan bij komen en 64 in Baghlan, allen gebouwd door Afghaanse aannemers.

Opfristraining hulpagenten
In de afgelopen week is wederom een aantal cursisten geslaagd voor de update cursus van de Afghan National Auxiliary Police (ANAP). Tijdens deze cursus krijgen ANAP-medewerkers een opfristraining en wordt tevens gekeken naar mogelijke geschiktheid voor doorstroming naar de Afghan National Police (ANP). In totaal zijn meer dan driehonderd ANAP-cursisten opgeleid, waarbij een groot aantal ook daadwerkelijk geschikt is om naar de ANP door te stromen.

F-16 stijgt op vanaf Kandahar - Archieffoto: Richard Frigge, AVDD klik voor vergroting
Nederlanders F-16's ondersteunen eigen eenheden De eenheden van de TFU hebben de afgelopen week veel buiten de poort gepatrouilleerd. Op 5 juni ontstond tijdens één van die patrouilles op 60 kilometer ten noordoosten van Tarin Kowt vuurcontact met vijandelijke strijders. Nederlandse F-16's leverden tijdens het vuurcontact luchtsteun aan de patrouille. Het was de eerste keer dat Nederlandse F-16âs daadwerkelijk wapens inzetten om Nederlandse TFU-eenheden in Uruzgan te ondersteunen.

Naast deze inzet in Uruzgan werd ook vier maal ondersteuning geleverd in de naburige zuidelijke provincies. Op 7, 8 en 14 juni werden in Helmand ISAF-eenheden ondersteund die onder vuur lagen. Op 10 juni is ondersteuning geleverd aan een eenheid die onder vuur lag in Kandahar.

Vuurcontacten
Op 7 en 10 juni werden Nederlandse eenheden nabij Chora onder vuur genomen. Bij deze beschietingen werd door militairen van de TFU teruggevuurd. Op 10 juni werden, eveneens ten noorden van Chora, op twee verschillende tijdstippen vijandelijke strijders onder vuur genomen. Bij deze vuurcontacten zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen.

Vrijlating na ondervraging
Op zondag 10 juni, zijn in de omgeving van Cherna Tu drie Afghanen aangehouden. De mannen werden ervan verdacht contacten te onderhouden met vijandelijke strijders. Na ondervraging zijn deze mannen op maandag 11 juni weer vrijgelaten. Er was geen reden om de aangehouden mannen langer vast te houden. Opgepakte personen worden, als daar aanleiding toe is, standaard binnen 96 uur vrijgelaten of aan de Afghaanse overheid overgedragen.