Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (14/06/07)

OOSTERHOUT NB, 14 juni 2007

Melding overval op woning leidt tot aanhoudingen hennepkwekerij

WAALWIJK: De politie heeft in de nacht van woensdag 13 juni op donderdag 14 juni de twee bewoners van een woning in de Vivaldistraat aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumweg. Op de zolder van hun woning had het echtpaar van 32 en 25 jaar oud een in werking zijnde hennepkwekerij.
Politiemensen kwamen de kwekerij op het spoor, nadat ze hadden gereageerd op een melding van het stel dat ze in hun woning waren overvallen. Rond 02.55 uur bleek een aantal mensen de woning te zijn binnengedrongen, naar de politie vermoedt om de hennepkwekerij te rippen. De man en vrouw wisten zich in een kamer op te sluiten, maar werden wel woordelijk bedreigd door de overvallers. Die gingen er vervolgens vandoor met een deel van de hennepplanten. De rest van de hennepkwekerij is inmiddels door de politie geruimd.
Rechercheurs van het politiedistrict Oosterhout onderzoeken de ripdeal. Ook zijn de man en de vrouw gehoord over de in hun woning aangetroffen kwekerij.

Georganiseerde criminaliteit
Politie-ervaring leert dat het houden van een hennepkwekerij zelden op zichzelf staat. Behalve van overtreding van de Opiumwet is er bijvoorbeeld vaak sprake van diefstal van stroom of van brandgevaar door het verkeerd aanleggen van de kwekerij. Ook blijkt dat steeds meer zware geweldsdelicten, zoals een ripdeal, in verband te brengen zijn met hennepkweek. Het aantal hennepkwekerijen dat we aanpakken in Midden en West Brabant neemt elk jaar nog toe.

Politie Oosterhout zet fors in op verkeersveiligheid

OOSTERHOUT: Agenten van het politieteam Oosterhout hielden donderdag 14 juni verkeerscontroles op diverse locaties in Oosterhout. In totaal namen 32 politiemedewerkers deel aan deze controles. Doelstelling van de controle was om als politie duidelijk zichtbaar in de wijken aanwezig te zijn en met het optreden een bijdrage te leveren aan het vergroten van de verkeersveiligheid en normhandhaving.

Toezicht bij basisscholen
In de ochtenduren (tussen 07.45 en 09.00 uur) controleerden de agenten het haal- en brenggedrag rondom de Oosterhoutse basisscholen. Het is een bekend fenomeen dat ouders van schoolgaande kinderen klagen over het onveilige verkeersgedrag rondom scholen, terwijl ze daar zelf veel invloed op hebben door hun haal- en brenggedrag. De controleplaatsen waren ingericht nabij de Paulo Freireschool, De Duizendpoot, De Rietgors, De Regenboog Menorah, De Beiaard en De Pionier. De agenten letten daarbij op overtredingen die de verkeersveiligheid van de schooljeugd in gevaar kunnen brengen. Uiteraard lag de nadruk op de draagplicht van de autogordels en het veilig vervoeren van kinderen. De Oosterhoutse agenten kregen tijdens hun werkzaamheden diverse complimenten van omwonenden, leerkrachten en ouders. Na afloop van de controle bij de scholen reikte teamchef Rob Freriks de kinderen van basisschool De Duizendpoot het verkeersexamen uit. Groep 7 van deze school leverde de beste prestatie van alle Oosterhoutse scholen tijdens het theoretische en praktische verkeersexamen.

Aandachtplekken van wijkagenten
In de loop van de ochtend werd het werkterrein verlegd naar plekken die volgens de wijkagenten speciale aandacht nodig hadden. Dit veelal op verzoek van buurtbewoners op plaatsen waar veel
verkeersovertredingen worden gepleegd. De agenten stonden tussen 09.45 en 12.00 uur op:

- de Provincialeweg in Oosteind

- de Lage Molenpolderweg (bestemmingsverkeer)

- de Beneluxweg ter hoogte van de Vondellaan

- de Hoofseweg nabij de Oostpolderweg.

Verkeerstoezicht in het centrum
Tussen 13.15 uur en 15.00 uur was het Oosterhoutse centrum aan de beurt voor extra verkeerstoezicht, met controleplaatsen op de Leijsenhoek, Torenstraat, Keiweg en het voetgangersgedeelte in het winkelgebied.

Bekeuringen en boetes
In totaal werden circa 470 personen staande gehouden en gecontroleerd. Veelal was alles in orde. · 96 bestuurders of hun passagiers droegen geen gordel en kregen een boete van 75,- opgelegd · 20 overtreders negeerden een geslotenverklaring en kregen ieder een bekeuring van 50,-
· 3 bestuurders hadden het rijbewijs niet bij zich. Dit leverde ieder een boete op van 50,-
· 3 weggebruikers maakten illegaal gebruik van een gebied waar alleen bestemmingsverkeer mag komen en kregen daarvoor een bekeuring van 50,-
· 1 bestuurder was helemaal niet in het bezit van een rijbewijs en mag zich binnenkort daarvoor ij Justitie verantwoorden
· 3 bestuurders telefoneerden tijdens het autorijden, maar deden dat niet handsfree. Dit kwam hen op een boete van 130,- te staan · in twee gevallen was er sprake van een technisch gebrek waarvoor proces-verbaal werd opgemaakt. Het ging om het voeren van een onjuiste kentekenplaat en een defecte uitlaat.

Foutieve link genoemd in informatiekrant Blauw

TILBURG: Afgelopen dagen viel bij alle inwoners van de regio Midden en West Brabant de informatiekrant Blauw in de brievenbus. Hierin stond een artikel over digitaal inbreken. In het item worden particulieren gewaarschuwd voor de risicos van een onbeveiligd thuisnetwerk voor de computers. Digitale inbrekers proberen vanuit de auto in woonwijken de openstaande thuisnetwerkjes te kraken. En dat kan verstrekkende gevolgen hebben als de kwaadwillende bijvoorbeeld via het gekraakte netwerk kinderporno download, het emailverkeer uitleest of het wachtwoord van het telebankieren weet te achterhalen.
De politie verwees in Blauw naar een website waar vermeld stond hoe een draadloos netwerk snel en effectief te beveiligen is. Inmiddels is gebleken dat de bewuste link niet langer werkt. Om die reden heeft de Politie Midden en West Brabant op haar eigen website de bewuste handleiding als PDF-bestand geplaatst. Het is te vinden op de homepage van www.politiemwb.nl onder het kopje veilig draadloos.

Agressieve winkeldieven aangehouden

SPRANG-CAPELLE: De politie heeft woensdag 13 juni aan het eind van de middag een man en een vrouw aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De vrouwelijke verdachte zou daarbij geweld hebben gebruikt.
Woensdag 13 juni rond 16.30 uur kwam bij de Gemeenschappelijke Meldkamer de melding binnen dat twee mensen een winkeldiefstal hadden gepleegd bij een supermarkt op het Raadhuisplein en dat er buiten de winkel gevochten zou worden.
Ter plaatse bleek dat een 29-jarige man uit Waspik en een 22-jarige vrouw uit Waspik de winkeldiefstal hadden gepleegd en daarbij waren betrapt. Een winkelmedewerker sprak de mannelijke verdachte buiten de winkel aan, terwijl hij in een auto wilde stappen. De man ging er vervolgens te voet vandoor. Hij verloor daarbij diverse levensmiddelen.
De vrouw meldde zich even later bij de auto en stapte in. Toen een winkelmedewerker wilde verhinderen dat de vrouw zou wegrijden, zou zij hem in zijn gezicht hebben geslagen.
Diverse winkelmedewerkers probeerden de vrouw in de auto te houden door de portieren dicht te houden. Ook tegen hen zou zij zich agressief hebben gedragen.
De politie hield de vrouw aan en nam haar mee naar het bureau. Andere politiemensen stelden in de tussentijd een onderzoek in de omgeving in en hielden in de Heistraat de mannelijke verdachte aan. Beide verdachten zijn verhoord. De mannelijke verdachte heeft bekend de winkeldiefstal te hebben gepleegd, de vrouw ontkent elke betrokkenheid.
Tegen beide verdachten is proces-verbaal opgemaakt. Zij moeten zich te zijner tijd voor de rechter verantwoorden voor de winkeldiefstal en het daarna gebruikte geweld.

Man aangehouden na huiselijk geweld

DONGEN: In de nacht van woensdag 13 juni op donderdag 14 juni heeft de politie rond 01.00 uur een 42-jarige man aangehouden op verdenking van huiselijk geweld.
De man wordt ervan verdacht kort daarvoor zijn 41-jarige ex-vrouw in haar woning te hebben mishandeld. Ook haalde hij de woonkamer overhoop. De vrouw heeft bij de politie aangifte gedaan van mishandeling en bedreiging.
De verdachte moest mee naar het bureau en is in verzekering gesteld. Hij heeft de nacht in de politiecel doorgebracht. De man heeft donderdag een verklaring afgelegd en is aan het begin van de middag weer in vrijheid gesteld.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed

KAATSHEUVEL: Een 26-jarige inwoner van Kaatsheuvel is in de nacht van woensdag 13 juni op donderdag 14 juni rond 02.15 uur in de Vondelstraat betrapt op rijden onder invloed. Uit de blaastest bleek dat de man teveel had gedronken, waarna hij mee moest naar het politiebureau. Daar bleek uit de ademanalyse dat het ademgehalte van de man 705 ug/l was, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximumgrens is. Het rijbewijs van de verdachte is daarop ingevorderd. Bovendien is tegen de man proces-verbaal opgemaakt.

Agenten rollen hennepkwekerijen op

WERKENDAM: Het politieteam Altena ontmantelde donderdagochtend 14 juni twee hennepkwekerijen in Werkendam. De eerste werd ontdekt in een huurwoning in de Sluijterstraat. De wietplantage was ingericht op de zolder en bestond uit 68 planten en een drogerij om de hennep te drogen. In overleg met de officier van Justitie heeft de politie de plantage ontmanteld, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten werden voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd. Medewerkers van elektriciteitsbedrijf Essent stelden vast dat er geknoeid was met de elektriciteitsmeter. Het vermoeden bestaat dat er illegaal stroom werd afgetapt.

De tweede hennepkwekerij vond de politie rond het middaguur op de zolder van een huurwoning aan de Wittingsweer. De hennepplanten waren net geoogst en er werden sporen van eerdere kweek aangetroffen. De politie ontmantelde de installatie en vernietigde de 50 hennepplanten en het kweekmateriaal. Op het moment van de ontdekking van de kwekerij arresteerde de politie twee bewoners van het pand, tegen wie proces-verbaal is opgemaakt vanwege overtreding van de Opiumwet. Het gaat om een 20-jarige man en een 50-jarige vrouw. Ook hier was sprake van fraude met elektriciteit, voor medewerkers van stroomleverancier Essent reden om de elektriciteit af te sluiten.

Hennepteelt wordt door de politie aangepakt omdat er in vele gevallen sprake is van diefstal van elektriciteit, brandgevaar en (stank)overlast. Ook blijkt dat steeds meer zware geweldsdelicten in verband zijn te brengen met hennepkweek en dat de georganiseerde criminaliteit meer invloed krijgt (o.a. moord, doodslag, overvallen, bedreigingen en ripdeals).

Auteur: Leonie van Ooijen en Jeroen Steenmeijer