Stichting Wakker Dier

'big bang' in castratiecampagne: keurslagers, unox, hema en anderen stoppen ook met onverdoofde castratie
(14 juni 2007)
Vele bedrijven waaronder de Keurslagers, Hema en Unox (Unilever, grootste voedingsfabrikant van Nederland) sluiten zich aan bij de belofte van alle supermarkten om per 1 januari 2009 geen vlees meer te gebruiken van biggen die onverdoofd zijn gecastreerd. Met de Hema en Unox zijn de dag na het besluit van de supermarkten, alle bedrijven omgeschakeld waartegen Wakker Dier haar castratiecampagne had lopen. Olvarit verwerkt al (Spaans) vlees van niet gecasteeerde biggen. Mora (Ad van Geloven), Johma en diervoederfabrikanten willen zich nog niet vastleggen op de datum maar hebben het in beraad. Wakker Dier zal campagne blijven voeren om de laatste varkensvleesverwerkers over te halen zich bij het castratie-einde aan te sluiten.

De varkenssector zal in de tussentijd tot 2009 de bestaande alternatieven zoals geurdetectie en vaccinatie moeten gaan toepassen. Als zij dit niet doen dan zullen de supermarkten wellicht het vlees uit andere landen moeten betrekken. In diverse andere landen zoals Engeland, Spanje, Portugal, Denemarken, Australië en Noorwegen worden al alternatieven toegepast. De biologische varkenshouders gaan binnen 2 weken allemaal verdoven bij het castreren.

Op dit moment worden 7 miljoen biggen in de eerste levensweek nog onverdoofd gecastreerd om de onsmakelijke berengeur tegen te gaan. Met het achterwege laten van de verdoving wordt één cent per kilo vlees bespaard. De varkenssector heeft tot 2009 de tijd om alternatieven in te voeren zoals detectie van berengeur in de slachterij of immunovaccinatie (vaccinatie tegen berengeur). In Denemarken vindt geurdetectie plaats en immunovaccinatie wordt in diverse landen toegepast. Ook in andere landen worden al alternatieven voor de pijnlijke castratie toegepast zoals in Engeland, Ierland (beide acceptere berengeur), Spanje, Portugal (beide slachter op lager slachtgewicht) en Noorwegen (verdoving verplicht). De biologische varkenshouders gaan al over 2 weken verdoofd castreren. Verdoofde castratie is een tussenoplossing die de pijn aanzienlijk verminderd, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Wakker Dier is blij met het derde grote succes in korte tijd. Na twee jaar actievoeren verdwenen in 2004 alle anderhalf miljard legbatterijeieren uit de winkelschappen. Miljoenen kippen konden sindsdien gaan scharrelen. Begin 2007 kwam na zes jaar actievoeren eindelijk weidemelk op de markt die de trend moet stoppen dat steeds meer koeien de wei niet meer in mogen. Vandaag is een doorbraak bereikt in de castratiecampagne die in oktober 2006 startte. De castratiecampagne was gericht op supermarkten omdat zij eisen kunnen stellen aan de vleesleveranciers.