EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT EVO

14 juni 2007

EVO WACHT OP UITWERKING KABINETSPLANNEN

EVO wil dat het kabinet snel komt met een concrete uitwerking van de vandaag gepresenteerde plannen. De hoofdlijnen zijn duidelijk, maar wat dit concreet betekent voor ondernemers laat het kabinet in het midden. EVO is positief over de toezegging van het kabinet de inkomsten van de nog in te voeren kilometerheffing aan te wenden voor de verbetering van de bereikbaarheid. Ook gunstig is de prioriteit die het kabinet geeft aan het terugdringen van de administratieve lasten voor ondernemers. EVO benadrukt dat milieubelastingen wel daadwerkelijk gebruikt moeten worden om het klimaat te verbeteren en niet in de staatskas mogen verdwijnen.

Terecht constateert het kabinet dat de opbrengsten van een kilometerheffing besteed moeten worden aan verbetering van de bereikbaarheid. EVO benadrukt dat een kilometerheffing niet eerst alleen voor vrachtauto's moet worden ingevoerd.

EVO wil dat de inkomsten uit milieubelastingen direct worden ingezet om de ambitieuze klimaatdoelstellingen te realiseren. EVO wijst erop dat Nederland niet uit de pas moet gaan lopen met andere Europese lidstaten op milieugebied. Het Nederlandse kabinet heeft als doelstelling om CO2-emmissie met 30 procent te verlagen voor 2020, terwijl de Europese Unie zich richt op 20 procent. Bij de uitwerking van deze doelstelling moet gezocht worden naar maatregelen die de concurrentiekracht van Nederland niet ondermijnen.

EVO juicht het voornemen toe om de administratieve lasten voor het bedrijfsleven verder te beperken. Het kabinet moet nu doorpakken, want ondernemers hebben tot op heden nog maar weinig gemerkt van de hele operatie. Het kabinet moet haast maken met de implementatie van één loket voor het aanleveren van informatie bij in- en uitvoer van goederen. Ook moeten fysieke controles op goederen gebundeld worden zodat bedrijven maar met 1 in plaats van met 10 inspecties te maken krijgen. EVO prijst de extra aandacht voor het midden- en kleinbedrijf, want zij moeten vaak aan zelfde regels voldoen als multinationals. Daardoor drukt regelgeving vaak zwaar op deze groep ondernemers.

EVO waardeert de aandacht van het kabinet voor een sterke bereikbaarheid per binnenvaart. Gezien de verwachte groei van het goederenvervoer zijn zowel weg, water en spoor hard nodig om de economie draaiende te houden.