Gemeente Hoogeveen


- Alle huizen in buitengebied nu aangesloten op riool - Omvang vervuiling chroom Bilderdijklaan in kaart gebracht Afzender: college van B&W

Alle huizen in buitengebied nu aangesloten op riool

Alle huizen in het buitengebied van de gemeente Hoogeveen zijn aangesloten op het rioolnet. Donderdag werd het laatst aangelegde rioolgemaal officieel aangesloten bij de woning van de familie Boer aan de Hoogeveenseweg in Tiendeveen. Wethouder Betty Poutsma van Milieu zette donderdagmiddag de knop van het minigemaal om. Daarmee is een megaproject van meerdere jaren afgesloten.

Ongeveer 800 woningen in de afgelegen gebieden van de gemeente waren tot 1998 niet aangesloten op het rioleringsnet. Op deze percelen gebruikte men een septic tank om het rioolwater af te voeren. In deze septische put verteren de vaste delen van toiletwater, maar de vloeibare delen worden geloosd op het oppervlaktewater. Het overige was- en spoelwater werd zelfs rechtstreeks geloosd. Omdat deze ongezuiverde lozingen te belastend bleken voor het milieu, werd besloten om de percelen in het buitengebied aan te sluiten op het riool.

Gezien de omvang en complexiteit ervan is het project uitzonderlijk snel verlopen. Daardoor is de gemeente Hoogeveen een van de koplopers van Nederland op dit gebied. Perceeleigenaren hoefden niet bij te dragen aan hun nieuwe aansluiting. Ook kreeg de gemeente van bewoners en grondeigenaren veel medewerking. Daarnaast heeft de gemeente nauw samengewerkt met aannemingsmaatschappij Van Gelder uit Elburg, die het project voortvarend heeft aangepakt.

Over een grote afstand kan afvalwater niet met een normaal riool met verval naar de rioolwaterzuivering getransporteerd worden. Daarom is elk perceel aangesloten op een minigemaal. Dit apparaat pompt het rioolwater automatisch door naar de waterzuivering. Storingen worden automatisch doorgegeven aan een computer bij de gemeente, zodat zelfs in het weekeinde het euvel snel verholpen kan worden.

Wethouder Betty Poutsma: âIk ben er trots op dat we dit megaproject zo snel geklaard hebben. We hebben de volle medewerking gehad van huiseigenaren én van hen door wiens land de riolering gelegd moest worden. Dankzij alle medewerking hebben we ons milieu een geweldige kwaliteitsimpuls kunnen geven.â

---

14 juni 2007