PvdA Rotterdam


Vandaag in de raad

Do 14 Jun 2007 - Redactie
Vandaag in de raad

Vandaag een de raad - een tussenstand. Vandaag spreekt de raad nog over de voetbalvisie, volkstuinen, Rotterdam Airport. De raad begon met de installatie van een nieuw raadslid en vervolgens werd de burgemeester uitgebreid aan de tand gevoeld over de rellen van afgelopen zaterdagnacht.

Kees de Gruiter is benoemd als lid van de gemeenteraad voor de VVD. Stefan Hulamn, oud-wethouder en in deze periode raadslid voor de VVD, wordt de nieuwe burgemeester van Den Helder. Zijn plek wordt vanaf vandaag ingenomen door Kees de Gruiter.

Rellen van afgelopen weekend
Extra debat naar aanleiding van de ongeregeldheden die zich zaterdagnacht voordeden toen een groep jongeren vanaf het strand aan de Maas al vernielingen aanrichtend naar het centrum trok. De PvdA is geschrokken van de omvang van de rellen en is uiterst ontevreden dat de relschoppers zo lang hun gang hebben kunnen gaan. Burgemeester Opstelten werd bestookt met kritische vragen door verschillende partijen, vooral hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen en dat de politie daar pas laat op reageerde. Fractievoorzitter Peter van Heemst wilde van de burgemeester weten wat er precies gebeurd is. Hij vroeg zich vooral af hoe het mogelijk is dat de jongeren zo lang hun gang konden gaan en de politie niet eerder ter plekke was en ingreep. En waarom heeft de politie nog maar 1 persoon aangehouden bijvoorbeeld en, terwijl ze toch op zoek zijn naar getuigen, nog geen fotos op hun website heeft staan of een oproep aan getuigen om zich te melden. Van Heemst wil dat er geleerd wordt van deze gebeurtenis zodat de politie in de toekomst sneller en adequater optreedt.
Van Heemst stelde de burgemeester ook voor om contact te zoeken met de overige gedupeerden zoals de winkeliers de schade hebben geleden, zodat gezamenlijk kan worden opgetrokken om de schade op de daders te verhalen. "Alle geleden schade wordt verhaald op de daders, ongeacht van wie die is", aldus de burgemeester in reactie op Van Heemst. "Voor het komende evenement zijn voldoende voorzorgsmaatregelen genomen, er is meer controle mogelijk omdat dit geen gratis evenement is en de organisatie gaat met 35 beveiligers en honden meer doen dan de regels van hen eisen."
De burgemeester is het met Van Heemst eens dat het Strand aan de Maas wel een geschikte locatie is voor evenementenen. Een motie van Leefbaar Rotterdam voor een extern onderzoek en harder politieoptreden haalde het niet. Peter van Heemst vindt dat de burgemeester zijn fouten heeft toegegeven en hier voldoende lessen uit heeft getrokken.

Op dit moment is de raadsvergadering nog bezig. Meer over de overige punten is morgen op de website te vinden.