Ministerie van Defensie

14-06-2007 17:03

MILITAIR VOORTAAN IN DIENST BIJ DEFENSIE

Het militair personeel dat na 31 december 2007 in dienst komt, krijgt een contract bij Defensie en niet meer bij een afzonderlijk krijgsmachtdeel.

Dat is een van de gevolgen van de wijziging van de Militaire Ambtenarenwet en tegelijkertijd de invoering van het Flexibel Personeels Systeem (FPS). Ook de positie van reservisten ligt hierin verankerd.

De Tweede Kamer besprak vanmiddag het voorstel van staatssecretaris Van der Knaap. De oude wet dateert van voor de Tweede Wereldoorlog. âOok in de jaren daarna, tot nu toe, is er veel gebeurd. Met deze wet kunnen we in de toekomst op die veranderingen sneller inspelenâ, oordeelt de bewindsman.

Van der Knaap vindt dat het FPS eenzijdig in verband wordt gebracht met de kreet up or out; wie niet bevorderd wordt, stroomt uit. âDit personeelssysteem biedt kansen. Op het niveau van de Operationele Commandoâs komen selectiecommissies en het aantal loopbaanbegeleiders wordt uitgebreid van vijftig naar tweehonderd.â De staatssecretaris acht het niet nodig, zoals Remi Poppe (SP) wenste, een baangarantie te bieden aan iedereen die voor een kortere periode dienst neemt. âVerreweg de meeste BBTâers die onze organisatie verlaten, hebben binnen een jaar een baan.â

Met de PvdA en VVD diende oud-luchtmachtmilitair Raymond Knops een motie in op de Wet. Deze maakt het mogelijk reservisten in te zetten indien de taakstelling onder druk komt door tijdelijke tekorten aan personeel. âNaar mijn meningâ, oordeelde de CDAâer, âworden de mogelijkheden die de reservisten bieden te weinig benut.â De staatssecretaris zei hier âsympathiek tegenover te staanâ. Volgende week wordt er gestemd over deze nieuwe wet.