12.000 jon geren verloren groep in kabinetsbeleid

14.06.2007 / 17:22 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Federatie opvang

Federatie opvang

De Federatie Opvang ziet in het vandaag gepresenteerde kabinetsbeleid een grote lacune. 7.000 kinderen die slachtoffer zijn bij huiselijk geweld en ruim 5.000 zwerfjongeren worden door het kabinet Balkenende IV 'vergeten'. De branche organisatie voor de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang vraagt de Tweede Kamer om deze omissie te corrigeren.

Kinderen die met hun dakloze ouder in een opvanginstelling of in de vrouwenopvang verblijven lopen ernstige risicos evenals de duizenden zwerfjongeren. Voor deze groepen is een concreet actieplan nodig. Maatschappelijk verkeren deze kinderen en zwerfjongeren in een zeer forse achterstandspositie waardoor zij in een isolement verkeren.

In het vandaag gepresenteerde kabinetsplan staat de sociale samenhang centraal naast de participerende burger. De Federatie Opvang is van mening dat het kabinet met de aandacht voor probleemwijken een belangrijke stap kan nemen om ook de positie van kwetsbare personen substantieel te verbeteren. Een aanpak van wijk- en buurt mag immers niet blijven steken in het maken van alleen fysieke prachtwijken.

In de kabinetsplannen ontbreekt een aanval op de uitval van zwerfjongeren. Er is nog steeds een structureel tekort aan opvangplaatsen voor zwerfjongeren. Ook de aanpak van slachtoffers van loverboys of meisjes die bijvoorbeeld met uithuwelijking worden bedreigd dient prioriteit te krijgen van dit kabinet.

De Federatie Opvang vraagt om: meer opvangplaatsen voor jongeren en toegang tot de jeugdzorg,vroege opsporing en signalering van psychosociale problemen bij deze doelgroep, optimale afstemming tussen ketenpartners, persoonsgerichte benadering, regionaal dekkend aanbod van voorzieningen en methodiekontwikkeling voor de hulp aan jongeren in de opvang.

Wij vragen de Tweede Kamer er bij het kabinet op aan te dringen dat er een langdurige en brede aanpak komt voor deze jongeren.