Gemeente Venlo


Opvang dakloze Limburgse jongeren elders ondergebracht

persbericht 14 juni 2007

De drie Limburgese gemeenten Heerlen, Maastricht en Venlo gaan samen met het zorgkantoor CZ de opvang van dakloze jongeren elders onderbrengen. Tot nog toe is deze opvang toevertrouwd aan de Stichting Zwerfjongeren Limburg (SZL).

Die Stichting kwam eerder in het nieuws na berichten dat er onjuiste declaraties zouden zijn ingediend bij het zorgkantoor. Voor de drie gemeenten was dat vorig jaar aanleiding om te laten onderzoeken of er ook iets aan te merken is op de manier waarop de Stichting Zwerfjongeren het geld besteedt dat ze als gemeentelijke subsidie ontvangt.

Het onderzoek is inmiddels afgerond. Het wijst uit dat onrechtmatige besteding van de subsidie niet kan worden aangetoond. Tegelijk concludeert het onderzoeksbureau echter dat het beheer van het geld ondoorzichtig is en dat moet worden betwijfeld of de huidige leiding van SZL in staat is om op korte termijn voldoende verbetering in die situatie aan te brengen. De SZL wordt gekenschetst als een organisatie die zich door haar grote idealisme te ver heeft laten meeslepen.

Heerlen, Maastricht en Venlo nemen de conclusies uit het onderzoeksrapport over. Zij voelen zich er allereerst voor verantwoordelijk dat de opvang van de zwerfjongeren ook op de langere termijn in goede handen is. Daarom gaan ze nu gezamenlijk op zoek naar een organisatie die de activiteiten van de SZL kan overnemen.

Deze activiteiten omvatten vooral de opvang van de dakloze jongeren van 18 tot 23 jaar in een drietal pensions: Roerzicht in Roermond, Mijnzicht in Heerlen, en Rekerzicht in Maastricht. In Heerlen is daarnaast nog sprake van het project Begeleid Zelfstandig Wonen. Aan de SZL zijn nog drie andere instellingen verbonden: de stichting LANS, Quality Food Services BV en de stichting Future Training.

De kans dat er op korte termijn een alternatief voor de Stichting gevonden wordt, is zeker aanwezig. SZL heeft enkele maanden geleden zelf al het initiatief genomen om een fusiepartner te zoeken. Inmiddels worden er besprekingen gevoerd met de Koraalgroep, die naar aanleiding daarvan zowel met de betrokken gemeenten als met het zorgkantoor in contact is getreden.

Als de fusieplannen of een overname inderdaad doorgang vinden, zullen de gemeenten en het zorgkantoor nadere afspraken maken over het zorgaanbod. Mocht de overname onverhoopt niet doorgaan, dan gaan de gemeenten op zoek naar een andere aanbieder.