Gemeente Venlo


Venlo maakt kleine (ver)bouwingen simpeler en goedkoper

persbericht 14 juni 2007

Venlo maakt het aanvragen van een vergunning voor kleine verbouwingen eenvoudiger en goedkoper. Het college van B&W heeft daartoe besloten om de lasten voor de burger te verlichten.

Het gaat om vereenvoudiging van de procedure voor artikel-19-procedures. Die zijn nodig als een plan eigenlijk niet past in het voor het betreffende gebied geldende bestemmingsplan. Nu is daarvoor onder meer een zogenaamde Ruimtelijke Onderbouwing nodig, een uitgebreid en daardoor altijd nogal duur technisch rapport. Die Ruimtelijke Onderbouwing hoeft voortaan bij kleinere (ver)bouwprojecten (tuinhuisjes, garages, een aan-of uitbouw) niet meer door de vergunningaanvrager te worden aangeleverd.

"Het voordeel voor de aanvrager is dat hij minder kosten hoeft te maken", zegt wethouder Herman Janssen (Ruimte & Wonen). "Doordat de drempel om een officiële vergunning aan te vragen lager wordt, verwacht ik bovendien dat er ook minder illegaal gebouwd zal worden." Door de vermindering van procedurele handelingen perkt Venlo ook nog eens de bureaucratie in.

Om het Venlonaren met (ver)bouwplannen nog gemakkelijker te maken, heeft de gemeente verder ook een nieuwe vakbalie Bouwen & Verbouwen ingericht in de Stadswinkel aan de Peperstraat. Janssen: "Daar krijg je op concrete vragen direct en concreet antwoord. Alle informatie die je nodig kunt hebben voor een goede bouwaanvraag is daar ook meteen voorhanden. Onze medewerkers kunnen in de meeste gevallen direct aangeven of een bouwplan wel of niet haalbaar is. En ze vertellen precies welke procedure moet worden gevolgd."

Tegenover de vereenvoudiging van regels en verbetering van de dienstverlening stelt Venlo wel ook een verscherping van het toezicht. Venlo gaat ook het aantal handhavers en bouwinspecteurs uitbreiden.