Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

'Denken vanuit de mensen en niet vanuit de organisaties'

14-06-2007

'De rode draad is dat de beste mensen van iedere organisatie in de wijken aan de slag moeten en dat organisaties moeten samenwerken in plaats van langs elkaar heen.' Dat zei minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie bij de presentatie van het beleidsprogramma van het kabinet op 14 juni in het Catshuis te Den Haag.

'Om problemen te kunnen oplossen moet je denken vanuit de mensen en niet vanuit de organisaties,' aldus de minister die haar wijkbezoeken de afgelopen 100 dagen een absoluut succes noemde. 'De wijktoer is nog niet afgelopen, maar wat meer is, ik ben van plan hiermee door te gaan. Ik wil minstens één maandag per jaar de wijken tijdens deze regeringsperiode blijven bezoeken'

Geraakt
Zij verklaarde geraakt te zijn door de hele persoonlijke gesprekken die zij letterlijk achter de voordeur heeft gehoord. 'Daar zaten soms hele schrijnende verhalen bij', zo zei zij. 'Dan zie je dat er sprake is van een ontzettende miscommunicatie tussen hulpverlening en gezin en wat dat voor ellende betekent en onvermogen om het op te lossen.' De minister vertelde van de wijkbezoeken verder begrepen te hebben dat de slogan 'van probleemwijk naar prachtwijk' niet overal goed gevallen is. Wijkbewoners hebben haar voorgesteld voortaan over 'aandachtswijken' te spreken in plaats van 'probleemwijken'. Ook de term 'prachtwijken' zou niet goed weergeven waar het om gaat. Het zou teveel een associatie met het fysieke, de bakstenen zijn, terwijl het er nu juist omgaat dat er aandacht voor het sociale komt. Minister Vogelaar hanteert daarom de slogan 'Van aandachtswijk naar krachtwijk'.

Zie ook


* De website wijkentoer http://www.wweni.nl/pagina.html?id=31000&ref
* Dossier Wijkverbetering

* Dossier Nieuwe coalities

* Dossier Wonen en Zorg

* Dossier Sociaal en Fysiek

Download


Zie het origineel


* Het beleidsprogramma Samen werken, samen leven op de website regerings.nl:
http://www.regering.nl/actueel/nieuwsarchief/2007/06June/14/0-42-1
_42-98258.jsp