Rechtbank Leeuwarden


Vergunning voor aanleg transportleidingen voor zoutwinning terecht verleend

De aanleg van transportleidingen ten behoeve van de zoutwinning in Franekeradeel door het bedrijf Frisia Zout b.v. mag van de rechtbank doorgang vinden. Het beroep dat enkele omwonenden hadden indiend is ongegrond verklaard.

Concessie

De rechtbank heeft geoordeeld dat het Rijk bevoegd is tot het verlenen van een concessie (vergunning) om in de gemeente Franekeradeel een transportleiding aan te leggen voor het vervoer van zout. Volgens de rechtbank is zoutwinning een publieke taak die op rijksniveau wordt behartigd en waarbij het belang van de Nederlandse samenleving gediend is. Deze publieke taak kan alleen dan worden gerealiseerd indien het gewonnen zout ook daadwerkelijk in het economische verkeer kan worden gebracht. Vaststaat dat in dat geval een concessie tot aanleg en instandhouding van een buisleiding noodzakelijk is.

Openbaar belang

De rechtbank heeft voorts geoordeeld dat het Rijk het openbaar belang voorrang heeft kunnen geven boven het belang van de omwonenden. Delfstoffen worden beschouwd als gemeenschappelijk bezit en dergelijk bezit heeft alleen waarde wanneer die delfstof ook echt wordt gewonnen. Transport over de weg is niet praktisch en geeft teveel drukte op het lokale wegennet, zodat transport via buisleidingen de meest aangewezen weg is. Ook het in voldoende mate beschikbaar zijn van zout als grondstof voor de chemische industrie tegen een concurrerende prijs dient het openbaar belang. De activiteiten van Frisia zijn van belang voor de regionale economie en zorgen voor een indirecte werkgelegenheid van ongeveer 200 personen. Ook de werkgelegenheid in de zoutfabriek te Harlingen is afhankelijk van de aanvoer van pekel. Tevens steunt de haveninfrastructuur in belangrijke mate op het zouttransport via schepen. Naar het oordeel van de rechtbank heeft het Rijk deze belangen zwaarder kunnen laten wegen dan de belangen van de omwonenden.

LJ Nummer

BA6733

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 14 juni 2007 Naar boven