FNV Sport

Misstanden bij productie Olympische gadgets

In de Chinese stad Shenzen verdienen de werknemers van fabrieken, waar deze producten worden gemaakt, minder dan de helft van het minimumloon. Ze maken lange dagen en worden gedwongen over te werken. Tegen de buitenwereld moeten ze liegen over salaris en werkomstandigheden. Bij de productie van schrijfgerei in de provincie Guangdong in China werken meer dan twintig kinderen van 's ochtends half acht tot 's avonds half elf. De jongste is twaalf jaar.

In een Olympische tassenfabriek in Hong Kong worden werknemers gedwongen zonder vrije dagen achter elkaar door te werken en over te werken tot een totaal van 300 werkuren per maand. Dit alles blijkt uit onderzoek van de internationale vakbondskoepel IVV, de internationale textielbonden en de Schone Kleren Kampagne.

FNV-voorzitter Jongerius overhandigde maandagmiddag tijdens het ILO-congres in Genève het rapport aan minister Donner van Sociale Zaken. "Wat hier gebeurt tart alle internationale normen over hoe je met werknemers omgaat. Het is extra schrijnend dat dit gebeurt bij producten die de Olympische gedachte uitdragen", aldus Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV. "Ik verwacht van deze minister dat hij zich hard zal maken voor een snel einde aan deze misstanden. We hebben in Nederland natuurlijk ook heel goede contacten met het Olympische wereldje."
14-06-2007