Nederlandse Vereniging van Journalisten

PERSBERICHT ____________________________________________

Amsterdam, donderdag 14 juni 2007

NVJ en FNV Kiem kondigen hierbij aan dat zij genoodzaakt zijn de enquêteprocedure in gang te zetten naar het gevoerde beleid bij PCM Uitgevers, beginnend met een enquêtebrief, die vandaag aan het bestuur, RvC en aan de COR van PCM is verstuurd. In de enquêtebrief worden de bezwaren tegen het gevoerde beleid vanaf de komst van APAX kenbaar gemaakt. Aan PCM wordt gevraagd hierop te reageren..

Het vertrek van APAX begin dit jaar leidde tot een groot aantal publicaties over de gang en wandel van de Engelse investeerder, alsmede over het management van PCM Uitgevers. Het bedrijf zou er slecht voor staan, ook ontstond veel onrust over uitgekeerde bonussen aan leden van de Raad van Bestuur.

NVJ en, FNV Kiem besloten in april jl. om met volle medewerking van PCM een onafhankelijk onderzoek te doen naar het gevoerde beleid. Dit onderzoek, een zgn. quick scan, zou moeten leiden tot verkrijgen van duidelijkheid over feiten en gegevens die al dan niet aanleiding zou zijn voor het starten van een enquêteprocedure. NVJ en FNV Kiem wilden hiermee een serieuze poging doen om een directe gang naar de ondernemingskamer zo veel als mogelijk te voorkomen.

Omdat APAX geen medewerking aan een dergelijk onderzoek wenste te verlenen, zou veel belangrijke informatie geheim blijven. Dit maakte het niet meer zinvol om dit onderzoek te laten plaatsvinden.
Daarom hebben NVJ en FNV Kiem besloten nu de enquêtebrief te versturen.

De inhoud van de reactie van PCM is bepalend voor het al dan niet doorzetten van de enquête procedure.

NVJ
FNV Kiem


---