Gemeente Heerlen

Eerste keer interpellatiedebat
Subsidieaanvraag Maankwartier niet te laat ingediend

In de gemeenteraad van Heerlen is dinsdag 12 juni voor de eerste keer een interpellatiedebat gevoerd. De fractie van het CDA vroeg dit debat aan over de subsidieafwijzing voor het Maankwartier door het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Het CDA wilde van de wethouder weten of het waar is dat de subsidieaanvraag voor het Maankwartier te laat is ingediend bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat. En zo ja, hoe dat dan heeft kunnen gebeuren. Daardoor is Heerlen een bedrag van 10,6 miljoen euro subsidie misgelopen. Volgens de CDA fractie is dit een vreselijke blunder en daarom wil de fractie weten of iemand politieke verantwoordelijkheid neemt hiervoor en of er ambtelijk maatregelen worden getroffen om dit in de toekomst te voorkomen.

Niet te laat
Volgens de wethouder is er echter geen sprake van het te laat indienen van de aanvraag. Op het moment van de indiening was er alleen nog onduidelijkheid over de bijdragen van andere financiers in het project zoals bijvoorbeeld NS Vastgoed en het ministerie van VROM (Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu). `Het was niets doen en zeker weten dat je niks krijgt, of de aanvraag toch indienen en kijken of het misschien toch lukt.Ž De gevraagde financiering is na de aanvraag pas definitief geregeld. Het systeem van subsidieverlening (tendersysteem) liet echter niet toe om de nieuwe situatie alsnog erbij te betrekken. Het college gaat in ieder geval bezwaar maken tegen deze beslissing. Ook op andere manieren gaat ze proberen om alsnog het bedrag binnen te halen.

Tevreden
De fractie van het CDA was heel tevreden met het uitgebreide antwoord van de wethouder maar diende aan het eind van het debat nog een motie in. Daarin riep ze het college op om aan het eind van dit jaar de subsidie voor het Maankwartier rond te hebben. Een aantal andere fracties en een enkel individueel raadslid hadden forse kritiek op het CDA. Zij vonden dat het CDA niet kon onderbouwen dat het college zou hebben geblunderd. Evenmin was het falen van de ambtelijke organisatie aangetoond. De gevraagde excuses bleven uit. Voordat over de motie werd gestemd, trok de het CDA hem in.

Interpellatie
Het houden van een interpellatiedebat is een van de manieren voor een raadslid om vragen te stellen aan het college van b&w of aan een collegelid. Anders dan bij het vragen om feitelijke informatie gaat het bij een interpellatie om het stellen van vragen met de bedoeling het college of een collegelid ter verantwoording te roepen. Het houden van een interpellatie is dan ook een instrument met grote politieke betekenis. Een raadslid dat een interpellatiedebat wil voeren moet daarvoor toestemming vragen aan de raad. De raad beslist dan óf en wanneer een het debat wordt gehouden.

HEERLEN, 14 juni 2007
Bureau Griffie, Monique Leurs
(045) 560 43 67, 06 - 535 045 88
m.leurs@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s

---- --