Gemeente Heerlen

Gemeente koopt Broederhuis

Groen licht vor brede maatschappelijke voorziening Molenberg

De gemeenteraad van Heerlen is in zijn vergadering van 12 juni unaniem akkoord gegaan met de ontwikkeling en financiering van een brede maatschappelijke voorziening Molenberg. Voor de realisatie hiervan gaat de gemeente het Broederhuis aan de Kerkraderweg (voorheen het Joseph Wresinskihuis) kopen. De naastgelegen Broederschool wordt ook onderdeel van het nieuwe complex. De nieuwe voorziening komt in de plaats van de locatie die nu nog aan de Jacob van Maerlandtstraat is gevestigd.

Het afgelopen jaar is een onderzoek uitgevoerd om te kijken of de plannen voor een brede maatschappelijke voorziening, zoals de gemeente voor ogen heeft, ook haalbaar zijn op deze plek. Hieruit bleek dat de buurt behoefte heeft aan een goede, centraal gelegen buurtvoorziening. Op dit moment liggen voorzieningen als de school, het jongerencentrum, buurt- en activiteitenruimte, oefenruimte voor muziekgezelschappen en verenigingen en de speeltuin versnipperd door de buurt.

Centrale plaats

Bundeling van deze voorzieningen op één centrale plaats heeft verschillende voordelen. Doordat scholen, verenigingen, kinderopvang en dergelijke dicht bij elkaar in de buurt zitten, is het ook gemakkelijker om goed samen te werken. Eventuele ontwikkelachterstanden worden sneller opgemerkt en in samenwerking met verschillende partijen opgelost. Het huisvesten van meerdere functies op één plek leidt ook tot lagere kosten voor beheer en onderhoud. Sommige ruimtes worden immers door meerdere instellingen gebruikt.

Huisvesting verenigingen

Een brede maatschappelijke voorziening lost voor verschillende verenigingen een huisvestingsprobleem op. Ze krijgen niet alleen een nieuw gebouw, maar ook de samenwerking met andere verenigingen wordt gemakkelijker. Dat bevordert de sociale samenhang in de wijk. Er zijn ook nog verenigingen die kritisch staan ten opzichte van huisvesting in één gebouw. In samenwerking met de Stichting Buurtbeheer Molenberg gaat de gemeente kijken hoe dit het beste kan worden aangepakt.

Cultuureducatie

Naar verwachting krijgt ook de Vrije school een plaats in de brede maatschappelijke voorziening. Deze school heeft een regionale functie. Dat versterkt het imago van de scholen en verenigingen en van de buurt. Het Broederhuis is zeer geschikt voor culturele voorzieningen. De zolderverdieping leent zich bijvoorbeeld voor het verhuren van atelierruimte voor (beginnende) kunstenaars. Dit past helemaal in het streven van het college om meer kunst en cultuur naar de buurten te brengen en in de toekomst ook te investeren in cultuureducatie.

Monument

Het Broederhuis is een rijksmonument en de Broederschool is genomineerd om gemeentelijk monument te worden. Het vertegenwoordigt de kenmerkende bouwstijl van de mijnperiode en het is ontworpen door architect Peutz. Dit is een extra reden om het gebouw te behouden en er een centrale voorziening voor de buurt van te maken.

HEERLEN, 14 juni 2007
Bureau Griffie
Monique Leurs
(045) 560 43 67
06 - 535 045 88
m.leurs@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s

---- --