Installatiebranche sleutelrol bij energiebesparing

14.06.2007 / 18:39 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Uneto-vni

Uneto-vni

Eerste reactie op beleidsplannen kabinet

Zoetermeer: De installatiebranche gaat een sleutelrol spelen om energiebesparing te realiseren. Dit stelt UNETO-VNI in een eerste reactie op het beleidsprogramma dat vandaag door het kabinet aan de Tweede Kamer is gezonden.

In de kabinetsplannen wordt gesproken over drie belangrijke aandachtspunten: 30% reductie CO2 uitstoot in 2020, 20% duurzame energievoorziening in 2020 en 2% energiebesparing per jaar tot 2020. De installatiebranche beschikt over technieken en middelen die kunnen leiden tot een substantiële besparing van het energieverbruik in de gebouwde omgeving (woningen en utiliteitsgebouwen). Installateurs realiseren dagelijks energiebesparing in de gebouwde omgeving. Het is nog onvoldoende bekend dat de installatiebranche vele mogelijkheden biedt om deze doelstelling te realiseren. De installateur is hierbij de schakel die de technische mogelijkheden en de opdrachtgever/klant bij elkaar brengt.

Slimme oplossingen
Zo zijn slimme digitale meters beschikbaar, maar zullen pas vanaf 2008 grootschalig in Nederland worden ingezet. Tegen een fractie van de energiekosten leveren warmtepompen niet alleen warmte maar ook de zo welkome koeling tijdens warme perioden. Gebruik van zonne-energie is al jaren mogelijk, evenals de toepassing van intelligentie in gebouwautomatisering. In de afgelopen decennia heeft de introductie van de HR-ketel geleid tot besparingen van tientallen procenten op gas in de gebouwde omgeving. De komende jaren zal met de komst van de HRE-ketel nogmaals een vergelijkbare besparing mogelijk worden. Allemaal mogelijkheden waarvan bovendien kan worden aangetoond dat zij rendabel zijn bij de huidige energieprijzen. De aanpassingen kunnen vandaag plaatsvinden, omdat de installatiebranche beschikt over het vakmanschap om de nieuwste technieken toe te passen.

Naast de reeds bestaande technieken en middelen is UNETO-VNI een groot voorstander van de invoering van energiecertificaten met verbeteringsadviezen voor de gebouwde omgeving. Deze zullen volgens de installatiebranche aan alle betrokkenen een cruciale prikkel geven om daadwerkelijk aan de slag te gaan met energiebesparing. De markt zal zich bewust worden van de meerwaarde van een slim energiezuinig gebouw. Een duurder pand dat door de lagere energiekosten de investering in enkele jaren terugbetaalt is verreweg te prefereren boven een minder duur pand dat jaarlijks hoge energiekosten met zich meebrengt.

Energieneutraal
Samen met de verdere ontwikkeling van warmteterugwinning uit ventilatielucht en warm tapwater en de toepassing van lage temperatuur verwarming en koeling kunnen toekomstige gebouwen vrijwel energieneutraal en zeer comfortabel zijn. Bovendien daalt ook de CO2 uitstoot.

Kortom UNETO-VNI vindt dat energiebesparing in de gebouwde omgeving kan. Het is economisch rendabel en levert extra comfort voor de gebruikers en bewoners.