Senternovem


Nieuws

14-06-2007 | MKB helpt Ministerie van LNV bij natuurvriendelijker werken

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) laat vijf ondernemers uit het MKB onderzoek doen naar de haalbaarheid van innovatieve werkwijzen en producten waarmee natuurvriendelijker gewerkt wordt. De onderzoeken zijn gericht op het beperken van directe schade aan de natuur bij het natuurbeheer, baggeren, het houden van vee, visteelt en een indirecte kwaliteitsverbetering die leidt tot minder verrommeling van het landschap.

Het behoud van natuur staat zowel nationaal als internationaal hoog op de agenda. Een sterke stimulans is nodig om het tij te keren: nog altijd neemt wereldwijd de soortenrijkdom af en verdwijnt natuur in rap tempo. Veel schade aan de natuur bij activiteiten als infrastructurele werken, grondstoffenwinning, baggeren, visserij, landbouw en recreatie is te voorkomen.

In januari heeft het ministerie van LNV ondernemers, met name uit het MKB, opgeroepen om voorstellen in te dienen voor innovatieve werkwijzen, producten en diensten waarmee schade aan de natuur geminimaliseerd wordt. Uit de 16 inzendingen heeft een commissie bestaande uit deskundigen vanuit de overheid en het bedrijfsleven vijf projecten geselecteerd.

Deze vijf projecten hebben van het ministerie de opdracht gekregen om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren:

Cultuurtechnisch loonbedrijf De Beijer Bladelonderzoekt de haalbaarheid van een machine, "Multitrack", die in één werkgang het gras maait en het maaisel verwijderd zonder de kwetsbare bodem te beschadigen.

Ingenieursbureau Cubic Square en Machinefabriek Hollandsche IJssel doen onderzoek naar een natuurvriendelijke manier van grondverzet voor onderwaterbodems. Met een nieuwe, continue, onderzuigtechnologie kan oppervlaktewater in ecologisch gevoelige situaties worden verdiept.

Maatschap de Vor wil eendenkroos gaan oogsten als eiwitbron voor melkvee. Het bedrijf slaat hiermee 2 vliegen in een klap. De sloot wordt schoner en het eendekroos krijgt economische waarde.

Van de Vecht rvs Apparatenbouw gaat sloten benutten voor de extensieve agrarische teelt van zoetwatervis. Ook hiermee krijgt de sloot een economische waarde en verbetert de kwaliteit van het slootwater.

Smals Bouwgrondstoffen,doet onderzoek naar een nieuw concept voor de landschapsinrichting na het van ontgrinden en ontzanden. Het bedrijf verwacht hiermee de verrommeling van het landschap tegen te gaan.

Aan het eind van het jaar worden de onderzoeksresultaten wederom beoordeeld door een commissie. Op basis van de aanbevelingen van de commissie, bepaalt de minister welke van deze bedrijven opdracht krijgen voor het verder ontwikkelen van hun idee tot een werkend prototype. Hiervoor komen twee of drie bedrijven in aanmerking en stelt de minister 900.000 euro beschikbaar.

De pilot `Natuurvriendelijke werken' is opgezet volgens de aanpak van het Nederlandse Small Business Innovation Research (SBIR) programma. SBIR is een initiatief van de ministeries van Economische Zaken, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Defensie, Verkeer en Waterstaat, Onderwijs Cultuur en Wetenschappen, Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu, Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Via het Small Business Innovation Research Programma benut de overheid de innovatiekracht, creativiteit en het ondernemerschap in het MKB voor het ontwikkelen van bruikbare oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.