Telematica Instituut


Droombeek gaat naar buiten

2007-06-13

Vanaf 14 juni a.s. is onder de titel Droombeek het collectief geheugen van de wijk Roombeek, waar op 13 mei 2000 de vuurwerkramp heeft plaatsgevonden, voor iedereen toegankelijk.

Droombeek gaat naar buiten Droombeek brengt het verleden en heden tot leven met behulp van persoonlijke verhalen, foto's, filmpjes èn GPS-technologie. De verhalen zijn beschikbaar op locatie via een handcomputer met GPS en komen tot leven op de plek van het verhaal zelf. Er zijn verhalen over de vuurwerkramp en over de textielfabrieken die er ooit stonden, maar ook over de wederopbouw van de wijk en over de bijzondere architectuur.

De bezoekers van Droombeek kunnen zelf reacties op de bestaande verhalen geven en eigen verhalen toevoegen, zodat het collectief geheugen groeit. De handcomputer biedt ruimte voor aantekeningen en het eigen e-mailadres. Bij thuiskomst ontvangt de bezoeker een e-mail met een verwijzing naar het verhaal en de gemaakte notities. Tevens wordt een leidraad geboden bij het uitwerken en toevoegen van het eigen verhaal.

Op 13 mei 2000 werd de Enschedese wijk Roombeek getroffen door de vuurwerkramp. Hierdoor zijn de huizen, fabrieken en straten die als kapstok voor het collectieve geheugen dienen verdwenen. Een jaar na de ramp werd een begin gemaakt met de wederopbouw van de wijk. Het grootste deel is voltooid, maar een aantal projecten is nog in ontwikkeling. Roombeek is voorbeeld voor hedendaagse binnenstedelijke wijkontwikkeling, met bijzondere architectuur, voorzieningen en bedrijven, cultuur en ruimte voor particulier initiatief.

Droombeek wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Enschede, het VSB-fonds, woningcorporaties Domijn en De Woonplaats, Stichting Enschedese Aannemers, het Rijksmuseum Twenthe en het Prins Bernhard-Cultuurfonds. Daarnaast werkt de Stichting samen met Twentse Welle, het Huis van Verhalen en Alifa.

De handcomputers zijn vanaf 14 juni 2007 te huur bij het Rijksmuseum Twenthe.