Universiteit van Amsterdam

Conferentie: De toekomst van arbeidsmigratie
Conferentie Arbeidsstudies

donderdag 14 juni, 12.00 - 18.00 uur
Het grote probleem voor de toekomst van arbeidsmigratie is het verleden. Dat verleden heeft Europa bang gemaakt voor migranten, omdat veel van hen snel werkloos werden, lage lonen verdienden en slecht integreerden. Het ziet er echter naar uit dat Europa zijn afkeer van migranten moet zien te overwinnen, want in een aantal sectoren van de arbeidsmarkt bestaan al flinke tekorten. Op korte termijn kunnen we in die vacatures voorzien met arbeidsmigranten uit de nieuwe EU-lidstaten, maar op den duur komen de migranten van buiten Europa weer in beeld. Er staat Europa een grote uitdaging te wachten waarvan arbeidsmigratie een belangrijk aspect is. Is er een oplossing voor dit probleem? Op de AIAS-jaarconferentie The future of labour migration wordt aandacht besteed aan een aantal aspecten van de arbeidsmigratie zoals de geschiedenis, de effecten op de lonen, de demografie en de welvaartsstaat.

Programma

· 12.00 - 13.00 uur: Registratie en lunch

· 13.00 - 13.05 uur: Welkom door Ben Noteboom, ceo Randstad Holding NV

· 13.05 - 13.10 uur: Opening door Jelle Visser, wetenschappelijk directeur AIAS

· 13.10 - 14.30 uur: Presentaties


- Pieter Emmer (AIAS, UvA) - Labour Migration, Past and Present


- Christian Dustmann (University College London) - Immigrants and the Labour Market (video-interview gehouden door Wiemer Salverda en Pieter Emmer)


- Joop Hartog en Aslan Zorlu (AIAS, UvA) - Immigration and Society

· 14.30 - 15.00 uur: Pauze

· 15.00 - 15.45 uur: Presentaties


- Ernest Berkhout (SEO Economisch Onderzoek) - Labour Migration and the Generation Gap


- Grete Brochmann (Institute for Social Research, Oslo)

· 15.45 - 16.45 uur: Discussie What policies do we need?

Voorzitter: Henriëtte Maassen van den Brink. Deelnemers: Jan Dewaele, Panos Konstantopoulos, T.J.P. van Os van den Abeelen en Paul de Beer

· 16.45 - 18.00 uur: Borrel
De conferentie wordt georganiseerd door het Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS) van de UvA in samenwerking met Randstad Holding NV.
Locatie: Randstad Holding NV, Diemen
Toegang vrij (mits aangemeld). Aanmelding via http://www.aias.vivified.net/conf2007/register. De voertaal van de conferentie is Engels.

Universiteit van Amsterdam