Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervragen over de bedreigingen die uitgaan van niet integrerende minderheden voor de nationale veiligheid

Het Tweede-Kamerlid Karimi (GroenLinks) heeft op 25 april vragen gesteld aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en voor Grote Steden- en Integratiebeleid over de bedreigingen die uitgaan van niet integrerende minderheden voor de nationale veiligheid. Deze zijn op 28 mei beantwoord.

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het radio-interview met de directeur van de Binnenlandse Veiligheidsdienst, de heer Van Hulst, over onder andere de grootste bedreigingen van de nationale veiligheid van dit moment?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Kunt u ophelderen op grond waarvan het hoofd van de BVD in antwoord op de vraag naar de grootste bedreiging van de nationale veiligheid van dit moment de tegenkrachten van integratie van minderheden in Nederland noemt?

Antwoord
Op de vraag naar de grootste bedreiging van de nationale veiligheid in Nederland, heeft het hoofd van de BVD de tegenklachten bij integratie aangewezen als een belangrijke dreiging. In zijn antwoord wees hij erop dat het om een in omvang groot probleem gaat, omdat, als gevolg van de internationale ontwikkelingen, steeds weer nieuwe groepen mensen vanuit het buitenland in ons land arriveren met elk hun specifieke zorgen en problemen en culturele achtergrond. In die situatie is het onderkennen en helpen tegengaan van tegenkrachten die de cohesie in de samenleving bedreigen - bijvoorbeeld door toedoen van buitenlandse regeringen, hun inlichtingendiensten of radicale politieke organisaties - een belangrijke en omvangrijke taak van de BVD. Deze conclusie vloeit voort uit de aard en omvang van de veiligheidsproblemen die zijn dienst de afgelopen jaren heeft gesignaleerd en waarvan verslag is gedaan in de opeenvolgende jaarverslagen van de BVD.

Vraag 3
Heeft u vooraf overlegd met het hoofd van de BVD over dit eerste openbare interview sinds vier jaar? Heeft u vooraf goedkeuring verleend aan de uitlatingen? Acht u de uitspraken juist en op zijn plaats?

Antwoord
Vooraf is overleg geweest over dit openbare interview en wij onderschrijven de uitlatingen van het hoofd van de BVD.

Vraag 4
Kunt u de Kamer rapporteren over de in het interview genoemde interne problemen van Marokkaanse en andere minderheden die de integratie in de Nederlandse samenleving in de weg staan? Hoe verhoudt de opsomming van de heer Van Hulst zich tot het overzicht in het laatste jaarverslag, waarin bijvoorbeeld Marokkaanse en Somalische tegenkrachten volledig ontbreken?

Vraag 5
Is het geconstateerde probleem van het tegenwerken van integratie van minderheden in de samenleving naar uw oordeel inderdaad zo ernstig dat het de structurele aandacht van de BVD vraagt, en zelfs tot de grootste bedreiging van dit moment gerekend moet worden? Blijkt dit ook uit het binnenkort te publiceren jaarverslag over 2000?

Antwoord
In het jaarverslag 1999 heeft de BVD in het inleidende hoofdstuk over 'Ontwikkelingen op het gebied van de binnenlandse veiligheid' (pagina 15-16) uiteengezet waarom de tegenkrachten bij integratie beschouwd moeten worden als een majeur veiligheidsprobleem voor de toekomst. Uit het jaarverslag over 200, dat binnenkort naar uw Kamer gestuurd zal worden, wordt duidelijk dat deze thematiek over een breed terrein de aandacht opeist van de BVD. In dit verslag wordt tevens een actuele rapportage gegeven over integratiebelemmerende activiteiten binnen en tussen minderheidsgroepen, alsmede vanuit autochtone (extreem-rechtse) kringen.

Vraag 6
Waarom heeft de BVD sedert het verschijnen van haar eerste rapport uit 1998 over de (tegenkrachten van integratie van) islamitische minderheden in Nederland geen vervolgverslag uitgebracht? Kan de Kamer dit tegemoet zien, nu de problematiek tot de ernstigste bedreiging van de nationale veiligheid is verklaard?

Antwoord
De vervolgverslagen van de bevindingen van de BVD op het terrein van de politieke islam zijn terug te vinden in de opeenvolgende jaarverslagen. Deze verslagen geven naar ons oordeel een goed en volledig overzicht van de bevindingen van de dienst op het terrein van de tegenkrachten bij integratie en maken duidelijk dat het hoofd van de BVD in het radio-interview geen nieuw veiligheidsprobleem heeft aangeduid of bestaande risico's heeft uitvergroot.