FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten tevreden over uitspraak Donner

Minister Donner heeft aangegeven dat een verbetering van arbeidsomstandigheden niet zomaar teruggedraaid mag worden. Hij schrijft dit in tweede reactie op een algemene brief van FNV over de werkgeversplicht om voortdurend op zoek te gaan naar verbeteringen van de veiligheid en gezondheid van werknemers.

FNV Bondgenoten heeft het onderwerp aangekaart vanwege veranderingen bij het laden en lossen van vrachtwagens bij Albert Heijn. Van een systeem waarbij machinaal rolcontainers in de vrachtwagen werden geplaatst, is het bedrijf teruggegaan naar handmatig duwen van rolcontainers. Dit levert een aanzienlijke verzwaring van de arbeidsomstandigheden op voor de werknemers. Lex Makkinje, bestuurder FNV Bondgenoten: " Onze grootste zorg is dat het aantal fysieke klachten van werknemers gaat toenemen."

De arbeidsinspectie accepteerde de verzwaring omdat er volgens de inspectiedienst weliswaar sprake is van een knelpunt maar nog niet van een misstand. Met de brief van Donner gaat de Nederlandse overheid mee met de Europese Kaderrichtlijn, waarin gesteld wordt dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor een continue verbetering van de arbeidsomstandigheden.

Makkinje: "Het punt is gemaakt bij de politiek. Verslechtering van arbeidsomstandigheden mag niet. We zullen Albert Heijn en de arbeidsinspectie op de hoogte stellen van deze brief en verwachten dat zij hun werkwijze hierop aanpassen. Ook voor werknemers in andere bedrijven is dit een goede ontwikkeling, het laat zien dat verbeteringen niet zomaar teruggedraaid kunnen worden."
---